A súlyos műtrágyahiány miatt Ukrajnát óriási terméscsökkenés fenyegeti

2023. március 06. 14:19
Az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is nehezíti.
 
Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint az ukrán műtrágya gyárak a háború kezdete után többnyire megszakították a működésüket, a megmaradt két gyár együttes éves kapacitása pedig a korábbi 5,2 millió tonnáról 1,2 millió tonnára csökkent.
A súlyos műtrágyahiány miatt Ukrajnát óriási terméscsökkenés fenyegeti
Mindez nagyon erősen visszavetheti az ország gabonatermését
Ez – még az egyéb körülmények optimális alakulása (akár a háborús cselekmények teljes megszűnése) esetén  is – nagyon erősen visszavetheti az ország ez évi gabonatermését, különös tekintettel arra, hogy az orosz műtrágya szállítási lehetőség is teljesen bezárult Ukrajna számára.
 
Növénytermesztési szakértők kalkulációi szerint, ha egy termelő a szükségesnél 30 százalékkal kevesebb műtrágyát használ, akkor a normális termésnek legfeljebb a felére számíthat.
 
Az ukrajnai vetések a műtrágya hiányát már kora tavasszal érezni fogják
Ezért, helyi értékelők szerint – az egyéb korlátozó tényezőket is figyelembe véve – az ország búzából a 2022. évi 35-40 millió tonnával szemben legfeljebb 12-15 millió, kukoricából pedig 15-17 tonna termést érhet el, bár a szakminisztérium egyelőre még hivatalos termésbecslést nem adott közre.
 
Tekintettel arra, hogy a gabonafélék és az olajnövények Ukrajna legfontosabb exportcikkét képezik, a műtrágya hiánya végső soron egy nagyon érzékeny exportbevétel kiesést eredményezhet. Mindezek fényében – amint az a Tarasz Visocki agrárminiszter helyettesnek a termelői egyesülések vezetőivel folytatott vitája során is egyértelművé vált – a műtrágya szükséglet lehető legteljesebb kielégítése jelenleg az ukrán mezőgazdaság legfontosabb feladata. Tovább súlyosbítja az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kijött a rendelet, szabad utat kapott Magyarországra az ukrán cukor

2023. október 10. 17:21
Törölték a nád- és répacukrot az importtilalmi listáról.
 
Hétfőn jelent meg a Magyar Közlöny 144. számában és kedden már hatályba is lépett a 464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet, amely az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet módosítása. Ennek értelmében az érintett rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 22. sora, amely a nád- és répacukorra, valamint a szilárd szacharózra vonatkozik, hatályát veszti.

Mutatjuk, mi az, amit NEM kell rögzíteni jelenleg az elektronikus gazdálkodási naplóban

2023. március 10. 09:36
A Nébih adott ki tájékoztatást az új adminisztrációs rendszer használatáról.
 
"Felhívjuk a gazdálkodási napló (GN) vezetésében érintettek figyelmét, hogy jelenleg csak a növényvédő szeres kezelések, azaz a permetezések adatainak rögzítése kötelező a Nébih elektronikus rendszerében" – olvasható a Nébih honlapján.