A súlyos műtrágyahiány miatt Ukrajnát óriási terméscsökkenés fenyegeti

2023. március 06. 14:19
Az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is nehezíti.
 
Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint az ukrán műtrágya gyárak a háború kezdete után többnyire megszakították a működésüket, a megmaradt két gyár együttes éves kapacitása pedig a korábbi 5,2 millió tonnáról 1,2 millió tonnára csökkent.
A súlyos műtrágyahiány miatt Ukrajnát óriási terméscsökkenés fenyegeti
Mindez nagyon erősen visszavetheti az ország gabonatermését
Ez – még az egyéb körülmények optimális alakulása (akár a háborús cselekmények teljes megszűnése) esetén  is – nagyon erősen visszavetheti az ország ez évi gabonatermését, különös tekintettel arra, hogy az orosz műtrágya szállítási lehetőség is teljesen bezárult Ukrajna számára.
 
Növénytermesztési szakértők kalkulációi szerint, ha egy termelő a szükségesnél 30 százalékkal kevesebb műtrágyát használ, akkor a normális termésnek legfeljebb a felére számíthat.
 
Az ukrajnai vetések a műtrágya hiányát már kora tavasszal érezni fogják
Ezért, helyi értékelők szerint – az egyéb korlátozó tényezőket is figyelembe véve – az ország búzából a 2022. évi 35-40 millió tonnával szemben legfeljebb 12-15 millió, kukoricából pedig 15-17 tonna termést érhet el, bár a szakminisztérium egyelőre még hivatalos termésbecslést nem adott közre.
 
Tekintettel arra, hogy a gabonafélék és az olajnövények Ukrajna legfontosabb exportcikkét képezik, a műtrágya hiánya végső soron egy nagyon érzékeny exportbevétel kiesést eredményezhet. Mindezek fényében – amint az a Tarasz Visocki agrárminiszter helyettesnek a termelői egyesülések vezetőivel folytatott vitája során is egyértelművé vált – a műtrágya szükséglet lehető legteljesebb kielégítése jelenleg az ukrán mezőgazdaság legfontosabb feladata. Tovább súlyosbítja az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

2024. júniusig igényelhető a kiemelt kamattámogatású Agrár Széchenyi Kártya

2023. december 06. 15:24
Jó hír a gazdálkodóknak, hogy sikerült elérni Brüsszelben a mezőgazdaság számára fontos, az idei év végén lejáró átmeneti támogatási jogcímek meghosszabbítását és összegének megemelését 2024. június 30-ig. – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden (dec.5.), Siófokon, az IKR Agrár Fórumon.

Romlik a belvízhelyzet, sok helyen már másodfokú a védekezés

2023. december 04. 14:10
A friss jelentések szerint gyorsan és nagy területeken súlyosbodik a belvízhelyzet az Alföldön. A múlt hetivel ellentétben a legtöbb helyen már elsőfokú a védekezés. Az ok nem csak az időjárás…