A szerencsi csokoládégyártás 100 éve

2023. december 11. 14:42
Szerencsnek a cukor és a csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Most, a centenáriumi évben ezért megjelent A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv.
 
A szerencsi csokoládégyártás 100 éve
Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokiról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az idén 100 éves helyi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötet bemutatóján Szerencsen, a Rákóczi-vár Lovagtermében dec.7.-én, adta hírül az MTI.
Vitályos Eszter hozzátette: a Tokaj-Hegyalját sújtó filoxéra válságra jött válaszul a cukorgyártás beindítása, majd az első világháború és Trianon után indult el a szerencsi csokoládégyártás.
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kötet bemutatóján a Rákóczi-vár Lovagtermében, Szerencsen 2023. december 7-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
 
Az államtitkár kiemelte, hogy Szerencsnek a cukor és csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az idei, centenáriumi évben, június 8-án megnyílt Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) című kiállítás, valamint a most megjelent, A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv „nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltban történeteket. Hanem ezért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek”.
A 100 éves szerencsi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötetet  mutattak be | hirado.hu
Koncz Zsófia kiemelte még, hogy
Kötet jelent meg a 100 éves szerencsi csokoládégyártásról | Demokrata
SZERENCSEN FONTOS SZEREPET TÖLT BE AZ ÉDESSÉGKÉSZÍTŐ KÉPZÉS, AMELYET SZERETNÉNEK TOVÁBBFEJLESZTENI, ÉS EGY ÉLELMISZERIPARI TUDÁSKÖZPONTOT LÉTREHOZNI.
 
Majoros Judit a kötetben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét. A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követő nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerű lett a Szerencsen gyártott édesség.
A 100 éves szerencsi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötetet  mutattak be - Hírnavigátor
A rendszerváltozás után az első privatizációk során a szerencsi gyár az élelmiszeripari óriás, a Nestlé tulajdonába került, majd egy idő után a csokoládégyártás hagyományát a Szerencsi Bonbon Kft. vitte tovább.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Drágább az élelmiszer, mint egy éve

2024. május 10. 16:51
Miközben a tojás ára 20 százalékot csökkent, a cukoré 30 százalékot emelkedett.
 
Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 

A kürtőskalács hungarikum, de mit gondolsz, tényleg magyar?

2024. február 14. 17:26
A kürtőskalács eredetéről sokat vitatkoznak, de az biztos, hogy mi magyarok nagyon is szeretjük. Szerinted mi is találtuk ki?