A szerencsi csokoládégyártás 100 éve
2023. december 11. 14:42
Szerencsnek a cukor és a csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Most, a centenáriumi évben ezért megjelent A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv.

Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokiról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az idén 100 éves helyi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötet bemutatóján Szerencsen, a Rákóczi-vár Lovagtermében dec.7.-én, adta hírül az MTI.

Vitályos Eszter hozzátette: a Tokaj-Hegyalját sújtó filoxéra válságra jött válaszul a cukorgyártás beindítása, majd az első világháború és Trianon után indult el a szerencsi csokoládégyártás.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kötet bemutatóján a Rákóczi-vár Lovagtermében, Szerencsen 2023. december 7-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
Az államtitkár kiemelte, hogy Szerencsnek a cukor és csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az idei, centenáriumi évben, június 8-án megnyílt Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) című kiállítás, valamint a most megjelent, A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv „nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltban történeteket. Hanem ezért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek”.

Koncz Zsófia kiemelte még, hogy

SZERENCSEN FONTOS SZEREPET TÖLT BE AZ ÉDESSÉGKÉSZÍTŐ KÉPZÉS, AMELYET SZERETNÉNEK TOVÁBBFEJLESZTENI, ÉS EGY ÉLELMISZERIPARI TUDÁSKÖZPONTOT LÉTREHOZNI.
Majoros Judit a kötetben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét. A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követő nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerű lett a Szerencsen gyártott édesség.

A rendszerváltozás után az első privatizációk során a szerencsi gyár az élelmiszeripari óriás, a Nestlé tulajdonába került, majd egy idő után a csokoládégyártás hagyományát a Szerencsi Bonbon Kft. vitte tovább.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkek
Sajtbíra képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete
2024. április 19. 14:39
2024. tavaszán immáron 3. alkalommal indít sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott.
Ne felejtsd el, hogy mindjárt itt a diófa metszésének ideje!
2023. augusztus 17. 15:47
A diófánál életbevágóan fontos, hogy betartsd a metszésével járó szabályokat!
A diófa minden kert ékessége. Nem véletlen, hogy amikor gyermek születik, a család el szokott ültetni egy diófát a kertben. A fa pedig együtt cseperedik a gyermekkel és végig kíséri élete folyamán, árnyat nyújtva a játékhoz és az olvasáshoz, ágakat kínálva a mászáshoz, látványt kínálva a szép gondolatokhoz.