A talaj a növénytermesztés kulcsa, de honnan tudjuk, mi van a talpunk alatt?

2023. szeptember 19. 15:28
Milyen módszerekkel ismerhető meg a talajösszetétel?
 
A PREGA – Precíziós Gazdálkodás Konferencián "Mit mutatnak a talajszelvények? Biomassza potenciál és talajhibák kapcsolatának vizsgálata" címmel Bucsi Tamás, az Agro AIM Hungária Kft. vezetője, talajtankutató tartott előadást.
A talaj a növénytermesztés kulcsa, de honnan tudjuk, mi van a talpunk alatt?
Bucsi Tamás az előadásában részletezte, hogy a precíziós gazdálkodás során zónalehatárolási módszerek alkalmazhatók a félhektáros raszterektől a talaj vezetőképességének mérésén (EC-n) át a hozamalapú és biomasszapotenciál térképekig. Kitért az egyes módszerek előnyeire és hátrányaira is, valamint a begyűjtött adatok információtartalmára is.
 
Valós példán bemutatta, hogyan alkalmazható a biomassza potenciál vizsgálata egy adott táblán annak kiderítésére, mitől alacsonyabb hozamú egy-egy területrész. Kiemelte, hogy műholdfelvételekből nyert egynapos és idősoros elemzés után a talajhibák feltárásához talajszelvényeket is feltártak, valamint megismerték a terület kialakulásának történetét, részleteit. A vizsgálatok során feltártak egy olyan összecementálódott, lápi mésziszap talajréteget, amely akadályozza a gyökérfejlődést, valamint magas kalcium-karbonát tartalma magas növénytermesztési kockázatot jelent.
 
"Nem minden esetben elég az, hogy megcsináljuk a zónakialakításokat és a zónákból átlagmintavételezéseket végzünk el, hanem ha talajhibákra, talajproblémákra utaló jeleket tapasztalunk, akkor ott érdemes belenézni a talajba és megvizsgálni a rétegeket" – zárta előadását a szakember.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

2022. december 15. 15:20
Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.

A kisebb gazdálkodók hogyan tudnak egyszerűen megfelelni az adminisztrációs kötelezettségnek?

2023. április 18. 11:42
Térkép alapú elektronikus gazdálkodási napló.
 
A DAS-GEOD Kft. képviseletében Nagy Edina tartott előadást a PREGA-n 2023 februárjában. Az előadásban arról volt szó, hogy a kisebb gazdálkodók hogyan tudnak egyszerűen megfelelni az adminisztrációs kötelezettségnek.