A talajok szikesedését is vizsgálják

2016. augusztus 09. 07:53
Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön. A magyar delegáció többek között bioüzemanyag-előállítás, szőlészet-borászat, gyümölcstermesztés és talajszikesedés területén egyeztetett a thai partnerekkel közös kutatási projektekről a következő három évre.

A magyar termékek exportjához szükséges engedélyezési folyamat következő lépéseként pedig, a thai fél két héten belül megküldi az országos főállatorvosnak az előzetes jelentést.

A találkozón a felek áttekintették a thai-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés aktuális helyzetét is, valamint megvizsgálták a további együttműködés lehetőségeit. Megállapodás született arról is, hogy a mezőgazdasági öntözés, valamint az állattenyésztés területén folytatódik az elmúlt években is aktív együttműködés a magyar és thai intézetek között. Mind a szarvasmarha-tenyésztésben elért magyar eredmények, mind az akvakultúrás együttműködésre vonatkozó elképzelések meghatározóak lehetnek a körvonalazódó közös munkában.

Az egy hónapja lezajlott thai audit, amely során a thai fél a magyar állategészségügyi rendszert tekintette át a naposbaromfik, keltetőtojás, kacsa- és libamáj tekintetében sikeresen lezárult. A munkacsoport jegyzőkönyvében a felek megállapodtak abban, hogy a magyar termékek exportjához szükséges engedélyezési folyamat következő lépéseként a thai fél két héten belül megküldi az országos főállatorvosnak az előzetes jelentést.

Forrás: promenad.hu / FM

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették az év házi cukormentes tortáját

2018. október 17. 08:03
Körtés csokoládémousse torta lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budapesti Erdődi Zsófia alkotott meg. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri tíz torta közül választotta ki a döntőben a legjobb kreációt, mely a szakemberek szerint bármely cukrászdában megállná a helyét, írja Facebook-oldalán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A borászatok 101 milliárd forintot elérő termelési értéke az élelmiszeripar 3,2%-ának felel meg

2016. december 01. 09:15
A borászatok termelési értéke 101 milliárd forint, amely a teljes élelmiszeripari termelés 3,2%-ának felel meg – mutatott rá a Czerván György Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Tonai Pincészetben megtartott szakmai rendezvényen.