A talajok szikesedését is vizsgálják

2016. augusztus 09. 07:53
Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön. A magyar delegáció többek között bioüzemanyag-előállítás, szőlészet-borászat, gyümölcstermesztés és talajszikesedés területén egyeztetett a thai partnerekkel közös kutatási projektekről a következő három évre.

A magyar termékek exportjához szükséges engedélyezési folyamat következő lépéseként pedig, a thai fél két héten belül megküldi az országos főállatorvosnak az előzetes jelentést.

A találkozón a felek áttekintették a thai-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés aktuális helyzetét is, valamint megvizsgálták a további együttműködés lehetőségeit. Megállapodás született arról is, hogy a mezőgazdasági öntözés, valamint az állattenyésztés területén folytatódik az elmúlt években is aktív együttműködés a magyar és thai intézetek között. Mind a szarvasmarha-tenyésztésben elért magyar eredmények, mind az akvakultúrás együttműködésre vonatkozó elképzelések meghatározóak lehetnek a körvonalazódó közös munkában.

Az egy hónapja lezajlott thai audit, amely során a thai fél a magyar állategészségügyi rendszert tekintette át a naposbaromfik, keltetőtojás, kacsa- és libamáj tekintetében sikeresen lezárult. A munkacsoport jegyzőkönyvében a felek megállapodtak abban, hogy a magyar termékek exportjához szükséges engedélyezési folyamat következő lépéseként a thai fél két héten belül megküldi az országos főállatorvosnak az előzetes jelentést.

Forrás: promenad.hu / FM

Kapcsolódó cikkek

Magyar termék a világ leginnovatívabb élelmiszerei között

2016. november 02. 08:13
Bekerült a világ leginnovatívabb élelmiszerei közé a Cerbona gluténmentes poharas müzlije. Az elismerést a napokban vehette át a gyártó cég, a székesfehérvári Naponta Kft. a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, a Párizsban tartott SIAL-on.

Stabilabbá vált a termelők helyzete az agrártámogatásoknak köszönhetően

2017. január 16. 07:30
Az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, így stabilabbá vált a termelők helyzete is – mondta Czerván György egy szakmai konferencián, Kecskeméten.