A tej áfájának csökkentését is tartalmazza a tejágazati stratégia

2016. április 11. 08:58
A tervek szerint még áprilisban tárgyal a tej áfacsökkentéséről a kormány - jelentette be Fazekas Sándor Szolnokon egy gazdafórumon.

A Földművelésügy Minisztérium tájékoztatása szerint az agrárminiszter arról beszélt, hogy a tej és tejtermékek világpiaci kereslete 2008 óta először csökkent 2015-ben, a tejtermelés világszintű bővülése ugyanakkor nem állt meg. A túlkínálat levezetésével létrejött magas készletek és a relatíve alacsony világpiaci kereslet miatt a tej és a tejtermékek árai tovább mérséklődnek. A világpiaci egyensúlytalanságot kiváltó tényezők továbbra is fennállnak.

 

Mivel Magyarországot is súlyosan érinti a tejpiaci válság, ezért az FM elkészítette az átfogó tejágazati stratégiát. Ezt a tervek szerint még áprilisban megtárgyalhatja a kormány; a stratégia több intézkedésre tesz javaslatot, ezek között van az áfa csökkentése is.  

 

A miniszter kijelentette: a jelenlegi világméretű tejpiaci válsághelyzetben a vásárló úgy segíthet a magyar tejágazatban dolgozókon, hogy magyar tejet vesz le a polcról, ezzel ugyanis magyar munkahelyeket véd meg. Elmondása szerint a tej áfájának csökkentése esetében a minisztérium hasonló hatást vár, mint a sertésáfa csökkentésekor.

tejfotó: Shutterstock

A miniszter a fórumon ismertette a sertésstratégia fontosabb elemeit és eredményeit. Elmondta, hogy a sertéshúsáfa csökkentésének hatása a fogyasztókhoz is elért. Az intézkedés a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít, a feketegazdaság visszaszorulásával pedig a piac további élénkülése és tisztulása várható.

Az eddigi tapasztalatok összhangban vannak a korábbi várakozásokkal, a meghatározó kiskereskedelmi láncok hajlandóak teljes egészében átadni a fogyasztók számára az áfacsökkentés előnyeit. Így 17-22 százalékkal csökkentek az árak az érintett termékkörben - mondta el a miniszter. 

A nagyobb kereskedelmi láncok a szokásos forgalmukhoz képest szintén növekedést tapasztalnak a sertés tőkehúsoknál - tette hozzá. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban a sertéshús fogyasztói ára éves szinten 17,2 százalékkal, míg decemberhez képest 15,3 százalékkal csökkent - ismerteti a szaktárca közleménye.

Forrás: Agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem lett népszerű a földadó

2017. január 13. 08:15
Mindössze néhány önkormányzat vezette be idén új teherként a földadót. Általános mértéke hektáronként 5–10 ezer forint vagy aranykoronánként 2–400 forint.

Hogyan őrizhetjük meg a munkavállalóink egészségét?

2018. augusztus 01. 07:29
A magyar munkavállalók egészségi állapota nem ad okot büszkeségre. Hogyan támogathatja a HR a munkavállaló egészségét, és ezzel a vállalat hatékonyságát? Egyre több elemzés bizonyítja, hogy a cégeknek tudatosan érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a területre, mert például a táppénzes napok száma akár 10-30%-al csökkenthető. Szerkesztőségünk részt vett a Health On Day munkahelyi egészségfejlesztési témájú szakmai napon, ahol megismerhette a dolgozói menedzsment legújabb trendjeit és megoldásait.