A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén

2022. december 22. 11:45
Tapolcafő Pápa településrésze, attól nyolc kilométerre fekszik Veszprém irányába, s messze földön híres karsztforrásáról.
Tapolcafő közepén, több forrásból fakad az átlagosnál melegebb vizű, hajdan bő vízhozamú Tapolca-patak, amely az egyik legfontosabb természetföldrajzi tényező volt Pápa történetében: szerepet játszott mint ivóvíz, mint malmot hajtó és működtető folyóvíz,  vize irhások, kelmefestők és más kézművesiparosok számára az áztatáshoz és egyéb műveletekhez nélkülözhetetlen segédanyag volt.
A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén
A patak volt a végvári korban a város és a vár védelmét szolgáló duzzasztott tó vizének fő táplálója, békés időkben szervezett fürdőhelyek létesítésének, városi ligetek, sétahelyek kiépítésének ösztönzője, versek és festmények ihletője.
 
A bakonyi mélyművelésű bányászat érdekében végzett karsztvízszint süllyesztés következtében a Tapolca vízhozama egyre csökkent, majd 1967-1968-ra teljesen elapadt. Medrét a városban nagyrészt betemették, beépítették. A bakonyi bauxit- és szénbányák 1990 utáni bezárása, és ezért a vízkiemelés leállítása révén a mélységi karsztvíz szintje lassan emelkedni kezdett, és 2010 tavaszán a tapolcafői források ismét felszínre törtek, de a három régi tó (Templom-tó, Déli-tó és az Örvény-tó) közül csak az Örvény-tó képződött újra.
 
A források újjáéledésével a környék is újjászületett: ma a patak első 600 méterét mintaszerű tanösvény kíséri, melyet 2011 márciusában adtak át.
 
Ismeretterjesztő táblák magyarázzák az élő és élettelen környezet látnivalóit, gondozott sétaút vezet a patak mentén, ahol ivókutat, asztalt és padot, valamint szalonnasütőt is birtokba vehetnek a kirándulók. Leglátványosabb pontja az Örvény-tó, amely világviszonylatban is természeti ritkaságnak számít. Érdekessége, hogy a tófenéken méterenként forrásvíz tör fel és a feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre, ahol bugyogva, látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága, majd újra a mélybe süllyednek.
 
Európában csak két ilyen örvénytó található: egy Franciaországban és egy Tapolcafőn.
 
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Veszprém Megyei Értéktár Bizottsága a nemzeti értéket 2018-ban felvette a Veszprém Megyei Értéktár természeti környezet szakterületi kategóriájába.
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház

2022. december 19. 13:16
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik előkészítő projektjeként megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház szombaton. A komplexum a jövőben az egész térség kulturális felemelkedését fogja szolgálni.
Az átadáson Navracsics Tibor közölte: az évtizedek óta használaton kívüli salföldi egyházi iskola romjain épült a kulturális központ 450 millió forintból. Szavai szerint az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egészére jellemző, hogy a már meglévő, használaton kívüli épületeket újítják fel, valamint azt is általános célként tűzték ki, hogy ne csupán a helyiek, hanem az egész térség, sőt az egész ország javára váljon egy-egy beruházás.

Két év után ismét hazánkban a korongvadász világbajnokság versenyzői

2023. július 13. 12:17
Július 13-16. között rendezik meg Gánt falu közelében a 2023. évi 45. FITASC Sporting (Korongvadász) Világbajnokságot. A Master, Veterán, Junior, Lady, Senior, Open kategóriákban egyéni és csapatversenyek is zajlanak a több mint 40 ország közel 1100 versenyzője között.