A téli madáretetés segíti a vadonélő tollasokat a betegségek legyőzésében

2023. április 25. 09:03
Bár néhány szakértő szerint a madáretetés miatt nő a madarak közt a fertőző betegségek és paraziták terjedésének kockázata, svéd tudósok most érdekes eredményekről számolnak be a Journal of Animal Ecology című folyóiratban megjelent kutatásukban. Az általuk vizsgált etetett kis énekesek télen könnyebben leküzdötték a fertőzéseket.
A téli madáretetés segíti a vadonélő tollasokat a betegségek legyőzésében
Az emberek számára már kis testhőmérséklet-változás is halálos lehet. Az énekesmadarak azonban a téli éjszakákon több fokkal csökkentik testhőmérsékletüket, hogy energiát spóroljanak. Hozzánk hasonlóan azonban ha betegség fertőzi meg őket, akkor belázasodnak, azaz nő a testhőmérsékletük, ami ellentétes azzal, hogy extra energiát igényel. Ez különösen télen lehet megterhelő számukra, amikor a szűkösebb táplálékforrások miatt spórolniuk kellene az energiával.
„Azt vizsgáltuk, hogy a télen folyamatosan elérhető táplálék hogyan befolyásolta az energiatakarékosságból fenntartott alacsony testhőmérséklet és az esetleges fertőzés miatti magasabb testhőmérséklet közötti kényes egyensúly fenntartását”
– idézi a Phys.org Hannah Watson-t, a Lund Egyetem biológusát.
 
A tanulmány rámutat, hogy azok a madarak, melyeket etettek télen, nem csökkentették annyira az éjszakai testhőmérsékletüket, mint azok, melyek nem fértek hozzá a mesterséges táplálékforráshoz. Elég energiát tudtak összegyűjteni ahhoz, hogy magasabb hőmérsékletet tarthassanak fent a téli éjszakákon, és mégis túléljék ezt a megterhelőbb évszakot.
 
Amikor egy szimulált fertőzésnek tették ki őket, az összes madárnak emelkedett a testhőmérséklete, és ugyanolyan fokú lázat figyeltek meg náluk, beleértve azokat az egyedeket is, melyek nem fértek hozzá az extra táplálékforráshoz. Így ahelyett, hogy az alacsonyabb testhőmérséklettel energiát spóroltak volna, kénytelenek voltak megemelni a testhőmérsékletüket, hogy legyőzzék a fertőzést.
„Azt vártuk, hogy az etetőhöz hozzáférő madaraknak több energiájuk lesz a fertőzés leküzdéséhez, ezért magasabb lázzal válaszolnak arra. Azonban az eredményeink pont ennek ellenkezőjét mutatták – a folyamatos táplálékforrás nélküli madarak erősebb reakciót mutattak a fertőzésre.
Ezzel tudták elérni ugyanazt a lázas állapotot, mint az extra élelemforráshoz hozzáférő madarak” – mondta Watson.
 
A klímaváltozás és az emberi tevékenység egyre nagyobb és hosszabb távú befolyással van az élővilágra. A vadonélő állatok olyan patogénekkel találkoznak, melyekkel korábban nem kerültek kapcsolatba. A madáretetés így egyszerre negatív és pozitív hatású is lehet.
 
Azok a madarak, melyek az etetőket látogatják, több fertőzésnek vannak kitéve, és könnyebben terjedhetnek köztük a patogének, azonban emiatt az immunrendszerük felkészültebb is lehet az újabb fertőzésekre. Így a kutatók szerint fontos, hogy megértsük, milyen tényezők befolyásolják egy állatnál azt, hogy hatékony immunválasszal reagáljon a betegségekre – és erre az egyik példa a téli madáretetés.
 
„Nagyon sok ember szereti etetni a madarakat. A tanulmányunk pedig rámutat, hogy a kis énekesmadarak esetében ennek pozitív hatása van a fertőzések leküzdésére” – foglalta össze Hannah Watson.
 
Forrás: phys.org

Kapcsolódó cikkek

Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!

2024. április 29. 16:15
Április 28. a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja. Magyarországon a 2023. évben 67 munkavállaló vesztette életét munkavégzés közben. Egyetlen haláleset is sok.

Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről

2023. szeptember 05. 13:40
A magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktátási rendszerének jelenlegi formájával, az oktatás minőségével – derült ki az Ipsos Global felméréséből.