A teljes ágazat fejlesztése a cél

2023. szeptember 04. 13:28
Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat fejlesztése áll a kormányzati döntések, beruházások fókuszában. Erről Nagy István beszélt a szeptember 1.-jén indult balatoni médiahajón.
A teljes ágazat fejlesztése a cél
Az élelmiszergazdaság mint stratégiai ágazat fejlesztése áll a kormányzati döntések, beruházások fókuszában. Erről Nagy István beszélt a balatoni médiahajón.
 
– A következő években 750 milliárd forint áll rendelkezésre az élelmiszer- és feldolgozóipar fejlesztésére. Az Élelmiszeripar Bajnokai Programban kiemelt ágazati szereplőket kiemelt támogatással, kiemelt fejlesztésekkel fogunk támogatni azért, hogy stabilitást, biztonságot hozzanak a feldolgozóipar számára, és ékként tudjanak működni, amely húzza magával az egész feldolgozóipart – hangsúlyozta az agrárminiszter.
A feldolgozóipar azonban alapanyag nélkül mit sem ér, így a szaktárca célja, hogy minden földterület meg legyen művelve. Ennek érdekében a legnagyobb és legkisebb mezőgazdasági termelők jövedelmi viszonyainak és piacra jutási feltételeinek kiegyenlítésére is törekszik az agrártámogatási rendszer. A kisebbek számára mind az inputanyag-beszerzéseknél, mind az áru értékesítésénél jobb alkupozíciót biztosítanak a termelői együttműködések, amelyek jelentőségét hangsúlyozta a tárcavezető.
 
– A területalapú támogatásokban minden termelő részesül. Közülük az összességében több, mint 1 millió hektárt művelő 160 ezer 10 hektárosnál kisebb földterülettel rendelkező gazdának tudunk adni a korábbihoz képest plusz nyolcvankét eurót, újabb 52 ezer gazdának, akik 150 hektárnál kevesebb területtel rendelkeznek plusz negyvenet, mivel a családi méretű gazdaságok termelésére is szükségünk van. Minden egyes hektár földre szükség van ahhoz, hogy a magyar agrárium a jövőben eredményes legyen
– mondta Nagy István, aki kiemelte, a gazdaságfejlesztés lényege, hogy ha bárkinek van egy jó ötlete, a megvalósításához a kormány forrást biztosít: „a saját egy forintjukhoz mi hozzáadjuk a másik egyet. Az utóbbi évek gazdaságot lassító hatásainak ellensúlyozására ugyanis a 2027-ig tartó uniós támogatási ciklusban az európai uniós forrásoknak a gazdaság élénkítését kell szolgálni, hogy a XXI. század kihívásainak meg tudjunk felelni.”
Az előadást követően konkrét ügyekről is szó esett
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Történelmi az első Fendt szálastakarmány bemutató!

2023. május 09. 10:18
Törtelen, az első FENDT szálastakarmány bemutatón jártunk, Sebők Mihály családi gazdaságánál, ahol Markovics Tamással, az AgroVario Kft. termékmenedzserével beszélgettünk.
 

Sztrájk! A lengyelek nem engedik be az ukrán kamionokat az országba

2023. november 22. 14:40
Az agráráruk dömpingjétől tartanak. 20 ezer kamion vesztegel a határon.
 
November 20-án lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegelt a három legnagyobb határátkelőnél (Korchova-Krakowec, Hrebene-Rava-Ruszka és Dorohuszk-Jagodin állomásokon), mivel a sztrájkoló lengyelek fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat, írja a Fruitveb.