A természet rendjéhez igazodunk

2023. június 21. 18:52
A fa élő és holt állapotában is kitüntetett helyet foglal el életünkben. A mindennapjainkhoz szükséges faanyaghoz a fák életének feláldozásával jutunk hozzá, a kitermelés időpontjának és módjának meghatározásakor azonban az egész erdei életközösségre tekintettel kell lenni. Mindez felelősségteljes tervezést és munkát kíván az erdészektől.
A fakitermelés a legjelentősebb beavatkozás az erdő életébe. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan végezzük. A módozatot jogszabályok, természetvédelmi és közjóléti elvárások szabályozzák, időpontja pedig döntően a fák nyugalmi állapotához igazodik.
A természet rendjéhez igazodunk
Tavasz beköszöntével az erdő kizöldül, a fakitermelés ezért leáll
Az őszi lombhullás után az erdei életközösség alacsonyabb sebességre kapcsol. A növények és az állatok egy része is téli álomba szenderül. Általában kevesebb az áztató csapadék, és a talaj gyakran fagyos. Ezek a tényezők azért fontosak, mert a nehéz és terjedelmes faanyag kitermelése, erdei mozgatása jelentősen károsíthatja a visszamaradó faállományt, a talajt és a talajszinten lévő, természetes magszóródásból származó újulatot is.
 
A munkát ezért akkor és úgy kell megszerveznünk, hogy a lehető legkisebb kárt okozzuk. A változó klíma enyhe teleket, hó helyett esőt hoz magával. Ez megnehezíti a szakemberek munkáját – sokszor napi szinten szükséges favágó brigádokat szervezni.
Hatékonyan és kíméletesen dolgoznak
A munkaerő hiánya és a változó körülmények miatt gyarapodnak erdeinkben az igen hatékony fakitermelő gépek (harveszterek). Ezek a fakitermelés szinte összes műveletét elvégzik.
Harveszter
Harveszter
Hozzájuk csatlakoznak a kihordók (forwarderek), amelyek a fatermékeket kiszállítják a munkaterületről. Ez a két gép (egy-egy kezelővel) 5-6 fős kitermelői brigád munkáját helyettesíti sokkal hatékonyabban, kíméletesebb módon.
Forwarder
Forwarder
 
Amikor megindul bennük a nedvkeringés, minden növény érzékeny, ezért akkor már nincs helye az erőteljesebb beavatkozásoknak. A tavaszi pezsgés még jórészt nyáron is tart, az első kisebb termelési feladatokat csak augusztus tájékán kezdik a szakemberek, amennyiben az nem sérti túlzottan a természetvédelmi, közjóléti érdekeket. A nagyobb „erdőzúgás” pedig csak novemberben, lombhullás után kezdődik újra.
 
Ez a ciklikusság tehát az erdő, az erdész életében ökológiai alapokon nyugszik; nem változtat rajta sem a technikai fejlődés, sem a társadalmi elvárások.
A klimatikus változások, a tartós télies időjárás hiánya azonban rövidíti az optimális fakitermelési időszakot. Szerencsére az újabb gépek, technikák nemcsak kíméletesebben végzik a munkát, hanem nagyobb teljesítményre is képesek.
 
Dudás Béla
EGERERDŐ Zrt.
 
Forrás: A Mi Erdőnk

Kapcsolódó cikkek

Több mint 280 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját az Emődi Mezőgazdasági Zrt.

2023. július 25. 14:06
Az Emődi Mezőgazdasági Zrt. 282,76 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyén, Emődön - közölte a vállalat az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a beruházás a robotizált és az automatizált takarmánykiosztás fejlesztését szolgálja a tejelő szarvasmarha takarmányozásában.

Így is lehet: 75 éves a Tedej Zrt.

2024. február 23. 16:02
Hetvenöt éves a Tedej Zrt., melyet immár 40. éve vezérigazgatóként irányít Bódi László, aki 60 éve került a céghez, s azóta folyamatosan vezető beosztásban dolgozott.