A termőföldet és a vizet meg kell őrizni a jövő generációinak

2023. szeptember 29. 13:50
A termőföld, a víz, az ökológiai sokféleség és erdő a jövő generációi számára az állam és mindenki által megőrzendő - mondta az agrárminiszter tegnap Budapesten.
 
A termőföldet és a vizet meg kell őrizni a jövő generációinak

Nagy István a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon Áder János volt köztársasági elnökkel, a rendezvényt szervező Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnökével vett részt egy kerekasztalbeszélgetésen. A tárcavezető és a korábbi államfő is hangsúlyozta, hogy a termőföld sokrétű ökoszisztéma, az abban található állatok, gombák, baktériumok kellenek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszert lehessen előállítani. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 50 évben a talajban lévő mikroorganizmusok száma 10 százalékra csökkent. "Nem elég, hogy az urbanizáció és az ipari  fejlesztés következtében termőterületeket veszítünk, hanem meglévő termőterületeink minősége is romlik" - fogalmazott a miniszter.

 

Ezért fontos a talajmonitoring rendszer, amely arra szolgál, hogy átfogó képet adjon Magyarország talajának állapotáról - mondta, megjegyezve, hogy Magyarország 20 millió ember alapélelmiszerrel való ellátására képes. A tárcavezető szerint a talajmonitring rendszerre a talaj humusztartalmának megállapítása, a tavalyi aszály hatásai és a nitrogén tartalmú műtrágya használata miatt is szükség van. Nagy István kitért arra, hogy a következő években a drasztikus éghajlatváltozás miatt termőföldet, termőterületet csupaszon hagyni nem lehet, szükség lesz a talaj takarására. Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem jó a műtrágya felszívódása, akkor az abban található nitrogénnek csak az egynegyedét hasznosítja a növény. A fennmaradó nitrogén kétharmadából pedig üvegházhatású gáz lesz, vagy elszivárog, és a talajvizet szennyezi. Ezért a korábbi köztársasági elnök szerint hosszú távon nem lehet megengedni, hogy drágán, jelentős szén-dioxid-kibocsátással földgázból állítsák elő a műtrágyát, aminek csak kis részét tudja hasznosítani a növény.
Áder János arra is rámutatott, hogy a nem megfelelő talajművelés a talaj vízháztartását is rontja. Nagy István közölte, hogy a vízzel összefüggő probléma korábban mindig árvizet jelentett, azonban fontos tudni, hogy az országnak nagy a kitettsége az aszályra is. Utóbbira - a tárcavezető szerint - magyarázatot ad, hogy a vízgyűjtő területeinken kivágták az erdőt, ráadásul tavaly a Dunának 40, a Tiszának 60 százalékkal volt kisebb a vízhozama. Egyúttal jelezte, hogy - az aszály kezelése érdekében - az ökológiai vízpótlással is foglalkozni kell, amelynél nagy hangsúlyt helyeznek majd a talajvíz szintjének emelésére is. Erre reagálva Áder János globális szintű dilemmaként fogalmazta meg, hogy egyre kevesebb egy emberre eső vízből egyre gyengébb minősőgű termőtalajon egyre több embert kell ellátni a következő évtizedekben megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerrel. Nagy István ezzel összefüggésben megjegyezte, a világ egyik legnagyobb nehézsége abból a kényelmi szempontból ered, hogy "mindent akarunk, minden időben".    
 
Az ingyenesen látogatható expo és élményprogram október 1-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

A magyar erdészeti szaktudást világszerte elismerik

2023. július 14. 11:31
Új erdőmérnököket avattak a Soproni Egyetem Erdőmérnöki karán. Földünk, és országunk jövője is jelentős mértékben múlik azon a tudáson és felelős szemléleten, ahogyan természeti erőforrásaink hasznosításához viszonyulunk. Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a gazdasági, társadalmi és ipari fejlettség lehetővé teszi, hogy értő módon forduljunk a bennünket körülvevő környezethez.

A lengyel gazdák januárig nem engedik be az ukrán kamionokat

2023. november 28. 08:36
November 20-a óta lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegel a három legnagyobb lengyelországi határátkelőnél, mivel a tiltakozó lengyel fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat. Az árakra is panaszkodnak.