A tudás biztos befektetés

2023. szeptember 05. 12:35
Lázas készülődés a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusa tanévnyitó ünnepsége ma is lázba hozza a résztvevőket.
Fiatalok és már régebben végzettek beszélgetnek kisebb csoportokban, ám szemükben ugyanaz az izgatott csillogás. Zsong a terem a kezdés előtt, itt mindenkinek van közös témája: egyesek most kezdik az egyetemi létet, másokat az itt eltöltött évek repítenek vissza időben.
A tudás biztos befektetés
Gyuricza Csaba örömteli bejelentéssel kezdte tanévnyitó ünnepi beszédét. Az egyetem rektora kiemelte, idén rekordszámú az elsőévesek létszáma, számtalan területen megújult az intézmény. A szakember kis mezei leltárt is felvázolt,
 
35 százalékkal volt több a jelentkező tavalyhoz képest, mind az öt kampuszon növekedett az érdeklődés, Kaposváron például 80 százalékkal, és Szarvason újraindult a nappali képzés.
Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy nem éltek a ponthatár leszállításának lehetőségével. „Nem az a jó egyetem, ahol sok, hanem ahol sok és nagyon jó hallgatókat találunk”- hangsúlyozta a rektor. Nagy elődök alapozták meg az intézményt, akik a szakmaiság fontosságát hangoztatták a nemzet felemelkedésében. Ehhez a szellemiséghez tartja magát a MATE is. Az egyetem nemzetközi elismertségét az is jelzi, hogy 102 országból érkeznek hallgatók. A doktoranduszok száma is beszédes, 93 magyar és 77 külföldi kezdi meg tanulmányait.
 
Csányi Sándor, a MATE Alapítvány Kuratóriuma elnöke köszöntőjében kiemelte, 19 tudományterületet képvisel az egyetem, s nem csak elméleti, hanem gyakorlati oldalon is megerősödtek.
 
Munkájukat segíti az a több, mint 10 ezer hektár terület és 11 kutatóintézet, mely az oktatás szolgálatában áll.
A szakember elmondta, a kutatás és az oktatás mellett a sport és a kultúra is hangsúlyos szerepet kap az egyetem életében.
„A felsőoktatást stratégiai befektetésnek tekinti a kormány”- hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki hozzátette, ennek kézzelfogható hozománya, hogy az egyetemek költségvetésében 2,5-szeresére emelték az infrastrukturális beruházások összegét. Idén, a tavalyihoz képest 33 százalékkal több hallgató kezdhette meg országos szinten felsőfokú tanulmányait, a 106 ezer diák 80 százaléka ezt állami finanszírozásban teheti meg.
 
Az ünnepi köszöntőket az elsőéves hallgatók eskütétele, a doktoranduszok beiktatása, majd a kitüntetések, díjak átadása követte.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az EU enyhítené a GMO növényekre vonatkozó korlátozásokat

2023. július 05. 09:40
Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjeszt elő a génmódosított (GMO) növényekre vonatkozó jelenlegi korlátozások enyhítésére, amelyet környezetvédelmi szervezetek és baloldali törvényhozók máris élesen bírálnak.
 
A terv új akadályt gördíthet az EU zöld megállapodása elé, amelynek bizonyos elemi eddig is komoly vitát generáltak, az egyik érv a szigorú szabályozások ellen, hogy a mezőgazdasági termelőket nehéz helyzetbe hozza.

OMÉK: Ahol életre kel a vidék!

2023. október 17. 17:09
Változatos programokkal érkezik a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás.
 
A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, 2023. október 20-22. között kézműves kirakodóvásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan interaktív programmal várják a látogatókat a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). Az agráresemény igazi családi programot, tartalmas kikapcsolódást kínál, miközben az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye.