A tudatos étkezést már a gyermekkorban el kell kezdeni
2023. szeptember 26. 12:59
Kiemelt cél a közétkeztetésben is a rövid ellátási láncok megerősítése - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Business Days Konferencián, hétfőn, Tapolcán.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy már gyermekkorban érdemes minél változatosabb étrendet kialakítani. Lényeges, hogy tudatosítsuk gyermekeinkben: az étel érték. Kiemelte, az élelmiszerpazarlás mérséklésére is minél előbb fel kell hívni a figyelmet, szükséges elmondani, hogy ne dobjuk ki a még felhasználható alapanyagokat, ételeket. Azon dolgozunk, hogy a pazarlást folyamatosan csökkentsük, hogy minél kevesebb étel végezze a kukában, mert kiemelten fontos a fenntarthatóság. Továbbá a közétkeztetés egy lehetőség is arra, hogy egészen gyerekkortól bevezessünk bizonyos ízeket - tette hozzá.
Dr. Nobilis Márton ismertette, hogy körülbelül 1,4 millióan vesznek részt a közétkeztetésben hazánkban. Kifejtette, hogy jelenleg Magyarországon az összes főzőkonyha felét az önkormányzatok üzemeltetik, 30 százalékát a vállalkozások, 10 százalék állami kézben van, és van egy kis rész, ahol a civilek illetve az egyház látja el ezt a feladatot.
Az államtitkár hozzátette, az élelmiszerbiztonság és minőség szempontjából fontos hangsúlyozni az előírásokat, szabályokat, amelyek segítik a magas színvonalú hazai élelmiszerek előállítását. Dr. Nobilis Márton arra emlékeztetett, hogy 2022-től a közétkeztetésben az alapanyagok 60%-ának kell rövid ellátási láncból származnia, 2023-tól pedig a 80 százaléknak, ami nagy lehetőség a magyar élelmiszeripar számára is.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Ötödével lett magasabb a fokhagyma termelői ára, mint tavaly
2024. október 30. 18:48
Az Eurostat adatai szerint a fokhagyma termése 5,2–7,1 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben, 2023-ban 710 hektárról 5,26 ezer tonna fokhagymát takarítottak be, ez 4 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Nestlé Purina: új igazgató irányítja a büki állateledel-gyárat
2023. június 22. 17:34
Új igazgató irányítja a Nestlé büki Purina állateledel gyárát - közölte a cég az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint Arthur van Raalte távozását követően Tanja Zigic, a szerbiai surcini gyár korábbi vezetője vette át a pozíciót, aki elismerően szólt a büki gyár elmúlt 25 évéről, amely alatt a régió legnagyobb és legmodernebb üzemévé fejlődött.

