A tüntetések hatására így segíti a termelőket a román kormány

2024. január 22. 12:50
Romániában több eredményt sikerült elérni a tüntető gazdáknak, mint Ausztriában.
A tüntetések hatására így segíti a termelőket a román kormány
Mint arról a Krónika online romániai hírportál beszámolt: hektáronként százeurós plusztámogatást kapnak a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák; B-kategóriás járművezetői jogosítvánnyal is lehet közutakon traktort vezetni és több erőgép mentesül a műszaki vizsga alól. A mezőgazdasági minisztérium azt is megígérte, hogy a gázolaj jelentősen megemelkedett jövedéki adójának egy részét visszatérítik.
 
A több mint egy hete tartó gazdatüntetések nyomására, a gazdaszervezetek résztvevőivel folytatott egyeztetések nyomán a mezőgazdasági minisztérium javaslatára az említett új kedvezményeket és támogatásokat fogadta el a kormány. Ezek közül most a legfontosabb a szántóföldi növénytermesztésben igényelhető hektáronkénti százeurós támogatás a 2023 őszén elvetett mezőgazdasági területekre. A plusztámogatást minden olyan mezőgazdasági termelő megkapja, aki tavaly őszi vetésű szántóföldi növényekkel szerepelt a hivatalos nyilvántartásban és legalább egy hektár (!) szántóterületet művel. A támogatást 2024. június 30-ig utalják a gazdák bankszámláira.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop

2022. november 28. 12:00
A kis kutak a héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része így kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.
 
„Azt gondolom, a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – nyilatkozta az ATV-nek Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön!

2023. június 08. 12:51
A gyulai tápzsilipet lezárták.
 
Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.