A tűzifával sem verhetik át a magyar embereket

2024. május 15. 14:35
A kormány és a hatóság közös célja, hogy az illegális fakereskedelemtől is megvédjék a magyar fogyasztókat, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a közúti fuvarozókat, a telephelyeket és az online hirdetési felületeket is – hívta fel a figyelmet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.
A tűzifával sem verhetik át a magyar embereket

Az államtitkár kifejtette, hogy a Nébih EUTR ellenőrei összegezték a tavalyi évben a faanyagkereskedelmi lánc felügyelete során hozott intézkedéseket. A felügyelők 664 m3 tűzifa, fűrészáru és fűrészipari anyagmaradék, továbbá 20 m3 oszlop elkobzását kezdeményezték. Az Agrárminisztériummal szorosan együttműködő Nébih adatai szerint az 1351 ellenőrzés során megközelítőleg 33 kamionnyi rakománynak megfelelő illegális faterméket vontak ki a forgalomból, megóvva ezzel a csalástól és az átveréstől a tűzifa vásárló magyar családokat.Tűzifával sem verhetik át a magyar embereket | AGROKÉP

Dr. Nobilis Márton hozzátette: a 2022-es és a 2023-as év munkájának eredménye az is, hogy az elkobzott faanyagból tavaly 11 szervezetnek – egyházi jogi személynek és önkormányzatnak – adtak át 450 m3 tűzifát és oszlopot. Az elkobzott fatermékek díjmentes, közcélú tulajdonba átadása 2020-ban vette kezdetét, és amennyiben a fogyasztóbarát magyar kormányon múlik, ez a gyakorlat a jövőben sem változik – jelentette ki az államtitkár. A hatóság folyamatosan ellenőrzi a közösségi médiában megjelenő, fatermékek eladásával kapcsolatos hirdetéseket is. Összesen 819 hirdetést ellenőriztek a tavalyi évben, amelyből 185-öt, azaz minden ötödiket eltávolíttattak, hogy megóvják a magyar embereket az átveréstől. A jogszerűtlen hirdetések adatai a Nébih honlapjára is felkerülnek, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását.
A tűzifával sem verhetik át a magyar embereket
A biztonságos tűzifa vásárlást az ingyenes „Tűzifát OKOSAN” elnevezésű online kereső szolgáltatás is segíti – ismertette az államtitkár. A Nébih keresőjével könnyedén megtalálhatják egymást a megbízható származású, ellenőrizhető minőségű terméket kereső fogyasztók, valamint a tisztességes erdőgazdálkodók és kereskedők. A „Tűzifát OKOSAN” rendszer a magyar családok védelme mellett a hatóság munkáját is megkönnyíti: segíti a kockázatelemzést, és növeli az ellenőrzések hatékonyságát – zárta gondolatait Nobilis Márton.
 
forrás: AM Sajtóosztály

 

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: fontos megismertetni a gyermekekkel a tej minden élettani hatását

2023. november 10. 15:19
Fontos megismertetni a felnövekvő generációval a tej minden élettani hatását – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken (nov.10.)  a Tej Terméktanács tejtermékeket népszerűsítő iskolai edukációs programján a Győri Szakképzési Centrum Bolyai János Általános Iskolában, Mosonmagyaróváron.
 

Elkerülhető a vadgázolás?

2024. április 05. 14:29
Szerencsére ritkán történik halállal végződő vadgázolás. Azonban egy is túl sok. A szakember most segít megfejteni, hogyan kerülhetjük el a vadgázolást.