A tyúkoknak is annyi, már a tojáshoz se kellenek +VIDEÓ

2024. március 08. 12:39
A Yo Egg, egy Los Angeles-i székhelyű startup az "igazi", állati eredetű tojásra megszólalásig hasonlító, növényi alapú tojást fejlesztett ki, melynek már folyik a szabadalmaztatása.
A tyúkoknak is annyi, már a tojáshoz se kellenek +VIDEÓ
Kinézetre olyan, mint az "igazi" – forrás: Facebook/Yo Egg
 
A Yo Egg-t 2021 szeptemberében alapította Eran Groner vállalkozó és Yosefa Ben Cohen séf. Mint arról az agfundernews.com beszámolt: a nulla koleszterinszintű, kevés telített zsírt tartalmazó tojások szója- és csicseriborsó fehérjealapból, valamint napraforgóolajból készülnek, a tojássárgáját pedig egy alginát filmréteg választja el a fehérjétől.
 
A növényi alapú tojások piacán a hűtött főtt tojás-állagú termékek az elterjedtek, ezekkel ellentétben a Yo Egg buggyantott tojás-jellegű portékát kínál, amit fagyasztva szállít.
 
"A növényi alapú tojásokat jellemzően porított tojáspótlóként, vagy folyékony termékként kínálják a piacon, mi azonban "egész tojásos" élményt hozunk, tökéletes tojásfehérjével és folyós sárgájával, két különböző technológiát használva. Az egyik a speciális tojásfehérje rendszerünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minden formátumhoz megfelelő textúrát biztosítsunk, legyen szó sült, buggyantott vagy főtt tojásról." – magyarázta Groner.
 
Groner szerint meglepően sok étel tartalmaz sült vagy buggyantott egész tojást az étlapon, a hamburgertől, a taco-tól és a pizzától az avokádós pirítóson, a ramenen át a reggeli szendvicsekig, és a jelenlegi folyékony vagy porított növényi alapú tojásalternatívák nem tudják az ehhez szükséges íz- és textúraélményt nyújtani.
 
Míg a vegán termékek gyártóinak többsége környezetvédelmi vagy állatjóléti üzenetet erőltet, addig Groner a "finoman növényi alapú, koleszterinmentes" szlogent követi.
Egy francia vegán márka növényi alapú tojást dobna piacra - ORIGO
"A fogyasztók szeretik, ha a táplálék nem köthető állatokhoz, mert ez jobb a környezet számára, de nem ez ösztönzi igazán a fogyasztást, hanem az, hogy a hagyományos tojáshoz képest a telített zsírok mennyisége harmadannyi (1,6 g helyett 0,5 gramm), nulla a koleszterintartalma és alacsonyabb a nátriumszintje" – mondta. – "A vendéglátóipari szolgáltatók pedig imádják, hogy végre van egy növényi alapú opció az étlapjukon, amire büszkék lehetnek. Ez egy meglepő, innovatív, sokoldalú termék."
 
A hogy a versenytársak miből készítenek növényi alapú tojást? A repertoár meglehetősen tág: szója, burgonyakeményítő, tápiókaliszt, útifű-maghéjliszt, csicseriborsó és chia mag, illetve tökmag.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Február 29-én nyitja meg kapuit a III. REL EXPO – 2024

2024. február 27. 15:57
Kilencszáz négyzetméteren több, mint hetven kiállító mutatkozik be a Jakabszállási Repülőtéren.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu