A vadállomány megújuló természeti erőforrás marad

2016. április 11. 08:56
A vadgazdálkodásban az elmúlt évek jogszabály-változásai nyomán elindult kedvező folyamatokról is szó esett a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán április 5-én tartott vadegészségügyi és vadgazdálkodási konferencián.

– A vadhús egészséges élelmiszer, amely messzemenően megfelel napjaink egészségtudatos fogyasztói igényeinek. Azonban a jó minőségű és egészséges vadhús csak tudatos és szakmailag megalapozott vadgazdálkodási tevékenységből származhat – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletérért felelős államtitkár a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről tartott konferencián.
A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán harmadik alkalommal megrendezett tanácskozáson a kutatók, igazgatási szakemberek, vadászok, biológusok, állatorvosok előtt tartott köszöntőjében Zsigó Róbert hangsúlyozta: a 21. század embere számára a vadegészségügy jelentősége nem csökkent, sőt, többrétű feladattá változott. A vadállomány továbbra is nemzeti kincs, megújuló természeti erőforrás. A vadon élő állatok járványügyi szempontból is rendkívül fontos szerepet játszanak, könnyen válhatnak veszélyes fertőzések behurcolóivá. Ezért a kockázat minimalizálása érdekében a vadászok és a hatóság közötti folyamatos információcserére van szükség. A vadon élő állatoknak a szigorúan ellenőrzött háziállatokhoz képest indikátor szerepük is van: az egyes háziállatokra is veszélyes kórokozókat gyakran éppen a vadon élő társaiknál diagnosztizálják először.


Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek jogszabály-változásai kedvező folyamatot indítottak el a vadgazdálkodásban. Reményét fejezte ki, hogy a vadhús felvásárlási árának emelkedésével az ágazat növekvő bevételei a minőségre is visszahatnak és erősítik majd a szakmailag megalapozott gazdálkodást.
– A vadegészségügyben, vadgazdálkodásban minden év meghozza a maga újabb feladatait. A mostani szakmai találkozó témái természetesen ehhez alkalmazkodnak – mondta az államtitkár, aki az aktuális kérdések között sorolta fel a csökkenő apróvadállomány okait és a helyzet megoldásának lehetőségeit, a hazánkban két évtizede megtelepedő aranysakállal kapcsolatos teendőket, a fertőzést terjesztő kullancsok okozta veszélyeket és az éppen e napokban is zajló veszettség elleni rókaimmunizációs programot.

Forrás: NAK

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: Meg kell becsülni az agrárszakemberek munkáját

2018. október 18. 07:57
„Ők a magyar társadalom valódi fundamentumai”

Fazekas megnevezte, hol csökkenhet még az áfa

2017. január 12. 07:49
A kenyérnél, péksüteményeknél, a zöldségféléknél és a halnál csökkenhet a következő időszakban az áfa Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. A tárca egyes feldolgozott termékeknél is vizsgálja az áfamérséklés lehetőségét.