A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek a Rail Cargo Hungaria és az erdőgazdaságok vezetői

2023. augusztus 23. 10:38
Önkéntes erdei hulladékgyűjtési akció során elemezték a vasúti fafuvarozás fejlesztésének lehetőségeit nyolc erdészeti vállalat döntéshozói a Rail Cargo Hungaria (RCH) menedzsmentjével. Az évente hagyományosan megrendezett esemény résztvevői értékelték a lakossági tűzifaprogram logisztikai megvalósításának eredményeit, és tájékozódtak a vasúti faexport kilátásairól is.
A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek a Rail Cargo Hungaria és az erdőgazdaságok vezetői
A vasúton elfuvarozott faküldemények volumene évről évre jelentős. Az RCH szerelvényei 2020-ban 518 ezer tonna, 2021-ben 604 ezer tonna, 2022-ben 507 ezer tonna hengeres fát továbbítottak egyes kocsi forgalomban hazai és külföldi célállomásokra. Tavaly folytatódott a magyar fa külpiaci értékesítése, egyúttal jelentős mértékben növekedett a belföldi felhasználás.
A lakossági tűzifa program keretében az RCH 2022 októberétől 2023 májusáig mintegy 85 ezer tonna hengeres fát továbbított az arra rászoruló térségekbe.
Az egyes kocsi fuvarozás állami támogatási rendszerének bevezetése 2021-ben megnyitotta az utat a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzéséhez, fokozottan bekapcsolta az erdőgazdaságokat a nemzetközi kereskedelembe, és munkahelyek ezreit védte meg a vasúti ágazatban. Az állami szerepvállalás lehetővé tette az értékesített faküldemények átterelését közútról a környezetbarát vasútra.
A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek | Erdő-Mező Online
A fakitermelés során a rakodóhelyeken, illetve -állomásokon adott idő alatt csak egy-egy vagonnyi mennyiség gyűlik össze, amelyet a legösszetettebb és ezért drága vasúti technológiával, az egyes kocsi fuvarozással lehet a rendeltetési helyére eljuttatni. A magas üzemi költségek miatt azonban a vasútvállalatok a támogatás nélkül nem tudták volna fenntartani ezt a drága, de nemzetgazdasági szempontból nélkülözhetetlen szolgáltatást. A VERGA Zrt. szervezésében immár kilencedik alkalommal megrendezett eseményen a Bakonyerdő Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a SEFAG Zrt., KEFAG Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics - Hungaria vezetői vettek részt.
 
A magyar fa versenyképességéhez hozzájárult az RCL-HU által kidolgozott, az egyes kocsi fuvarozást integráló innovatív logisztikai megoldás is: a vállalat az erdésztársaságok által különböző helyeken feladott szórt küldeményes vagonokból hat állomási gyűjtőponton irányvonatokat képez, amelyek eljuttatják a fát távoli rendeltetési helyükre. A feladat teljesítésében közreműködik a Rail Cargo Hungaria, valamint a Rail Cargo Carrier horvátországi és szlovéniai vontatási vállalatai.
 
Forrás: Rail Cargo Group

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági vízszolgáltatás: közeleg a határidő

2023. február 10. 12:54
A mezőgazdasági vízszolgáltatási díj költségkalkulációját február 18-ig kell továbbítani a területi vízügyi igazgatási szerv részére.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójában sok fontos kérdésre kaphatunk választ a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megállapításával kapcsolatban.
 
Mezőgazdasági vízszolgáltató mű az a vízilétesítmény, amelynek célja alapvetően mezőgazdasági vízigények biztosítása felszíni vízből történő vízszolgáltatással.

A fák az emlékeiket genetikailag kódolják a magokban. Utódaiknak adott tapasztalat…

2023. november 03. 14:57
Hogyan adják tovább a tapasztalataikat a fák a következő generációknak? A növények is tanulnak, tapasztalnak és ezt hasznos, ha át tudják adni az utódaiknak. Erre is van megoldásuk...
Habár még az emberi test működését illetően is tele vagyunk talányokkal, mégis időt kell szánnunk arra, hogy a növény- illetve állatvilág rejtélyeit is próbáljuk megfejteni.