A versenyképesség ma a mezőgazdaság kulcsszava

2017. április 24. 07:59
A klímaváltozás, a körforgásos gazdálkodás, a technológiai fejlődés, a népesség növekedése, s nem utolsó sorban a fogyasztók igényei mind - mind befolyásolják a mezőgazdasági termelés irányát, meghatározzák a mindennapi termelést – foglalta össze a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat Fazekas Sándor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) által szervezett konferencián.

A földművelésügyi miniszter a „Környezetvédelmi és energetikai kihívások a mezőgazdaságban” címmel rendezett szakmai eseményen hangsúlyozta: az elmúlt 8-10 évben a tudatos fogyasztói magatartás a mezőgazdaság, élelmiszertermelés egyik jelentős befolyásoló tényezőjévé vált. Egyre többen akarnak minél többet megtudni az elfogyasztott élelmiszerekről. Emellett a politikusokat, a gazdaság irányítóit befolyásolja az is, hogy az emberek többsége nem szeretne GMO-s élelmiszert, növényvédőszerrel terhelt zöldséget, tartályban növesztett húst és más, a közelmúlt technológiái által fejlesztett élelmiszert – fogalmazott a miniszter.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A környezetvédelem fontossága is újabb és újabb feladatok elé állítja a mezőgazdaságot – hangsúlyozta a konferencián Fazekas Sándor. Mint mondta, biztos, hogy a környezetvédelemre figyelemmel is lehet hagyományos módszerekkel kiváló minőségű élelmiszereket termelni úgy, hogy a munkahelyek is megmaradjanak. A modern kor vívmányait, a technológia fejlődését ugyanakkor fel és ki is kell használni. Például a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, az informatika előnyeit be kell építeni a mezőgazdasági termelés folyamatába, hogy azok segítsék a gazdálkodást, könnyebbé, és gazdaságosabbá tegyék a termelést. A digitális jólét program legfontosabb eleme, hogy azzal - a gazdaságosabb termelés érdekében - minél többen élni tudjanak, és hogy a fiatalok is megtalálják boldogulásukat a mezőgazdaságban – mondta az agrártárca vezetője.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A földművelésügyi miniszter köszöntőjét szakmai előadások követték. Ezek a környezetvédelem és a klímavédelem területén ránk váró kihívásokról és feladatokról, a mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányairól és műszaki lehetőségeiről, valamint a környezettudatos agrártermelés lehetséges gyakorlati bemutatásáról szóltak.

(FM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Több mint 3 millió forint értékű növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a NÉBIH

2017. június 20. 08:58
Több mint 1800 kg engedélyköteles, ám jogszabálysértő, nem nyomonkövethető növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy szegedi ellenőrzés során. A 300-nál is több zárolt tétel összértéke meghaladja a 3 millió forintot. Az ügyben milliós élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a hatóság.

Heti 36 órában dolgozom munkaidőkeretben, hogyan írjam be a kivett szabi óraszámát?

2017. augusztus 09. 10:10
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy annak a munkavállalónak, aki heti 36 órás munkaviszonyban van bejelentve és munkaidő keretben van elszámolva a ledolgozott órája, ha elmegy (pl: 1 nap) szabadságra, akkor az adott napra 7,20 percet írok be a munkaidő keretben az helyes-e? A munka törvénykönyvében erre való utalást sehol sem találtam.