A versenyképesség ma a mezőgazdaság kulcsszava

2017. április 24. 07:59
A klímaváltozás, a körforgásos gazdálkodás, a technológiai fejlődés, a népesség növekedése, s nem utolsó sorban a fogyasztók igényei mind - mind befolyásolják a mezőgazdasági termelés irányát, meghatározzák a mindennapi termelést – foglalta össze a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat Fazekas Sándor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) által szervezett konferencián.

A földművelésügyi miniszter a „Környezetvédelmi és energetikai kihívások a mezőgazdaságban” címmel rendezett szakmai eseményen hangsúlyozta: az elmúlt 8-10 évben a tudatos fogyasztói magatartás a mezőgazdaság, élelmiszertermelés egyik jelentős befolyásoló tényezőjévé vált. Egyre többen akarnak minél többet megtudni az elfogyasztott élelmiszerekről. Emellett a politikusokat, a gazdaság irányítóit befolyásolja az is, hogy az emberek többsége nem szeretne GMO-s élelmiszert, növényvédőszerrel terhelt zöldséget, tartályban növesztett húst és más, a közelmúlt technológiái által fejlesztett élelmiszert – fogalmazott a miniszter.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A környezetvédelem fontossága is újabb és újabb feladatok elé állítja a mezőgazdaságot – hangsúlyozta a konferencián Fazekas Sándor. Mint mondta, biztos, hogy a környezetvédelemre figyelemmel is lehet hagyományos módszerekkel kiváló minőségű élelmiszereket termelni úgy, hogy a munkahelyek is megmaradjanak. A modern kor vívmányait, a technológia fejlődését ugyanakkor fel és ki is kell használni. Például a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, az informatika előnyeit be kell építeni a mezőgazdasági termelés folyamatába, hogy azok segítsék a gazdálkodást, könnyebbé, és gazdaságosabbá tegyék a termelést. A digitális jólét program legfontosabb eleme, hogy azzal - a gazdaságosabb termelés érdekében - minél többen élni tudjanak, és hogy a fiatalok is megtalálják boldogulásukat a mezőgazdaságban – mondta az agrártárca vezetője.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A földművelésügyi miniszter köszöntőjét szakmai előadások követték. Ezek a környezetvédelem és a klímavédelem területén ránk váró kihívásokról és feladatokról, a mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányairól és műszaki lehetőségeiről, valamint a környezettudatos agrártermelés lehetséges gyakorlati bemutatásáról szóltak.

(FM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Egyenlőséget Európában, egyenlőséget az élelmiszerpiacon!

2017. november 07. 07:44
Mezőgazdasági eredetű megújuló energiaforrások, közép-európai agrárkutatás, élelmiszerek kettős minősége – ezek voltak a visegrádi országok számára a legfontosabb témák Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

A nem élelmiszercélú mezőgazdaságnak is van létjogosultsága

2017. március 28. 08:03
Letették a szabadegyházai Hungrana Kft. újabb biomassza-erőművének alapkövét hétfőn: a másfél milliárd forintos beruházással a kukorica-feldolgozó cég a termeléshez használt teljes gőz- és hőigényét száz százalékban maga fogja kielégíteni.