A versenyképesség növelésére és az agrár-környezetgazdálkodás elterjedésére van szükség

2017. május 12. 08:30
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára az agrár-környezetgazdálkodás szükségességére hívta fel a figyelmet, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében egyebek mellett a precíziós gazdálkodást sürgette, az Agrárakadémia című konferenciasorozat második állomásán a Hermann Ottó Intézetben csütörtökön, Budapesten.

Az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a természeti környezet biológiai sokszínűségének megőrzéséhez agrár-környezetgazdálkodásra van szükség, melynek elterjedését az is segíti, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) célkitűzései között nagy hangsúlyt kapott a versenyképesség előmozdítása mellett a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás is.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Magyarországon ezt a célt szolgálja többek között a Nemzeti Vidékstratégia (2012-2020), amely a hazai tájak természeti értékeinek és erőforrásainak megőrzésére, valamint a sokszínű és életképes agrártermelésre helyezi a hangsúlyt. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a kormány kiemelt kulcsterületként kezeli a növényi és az állati génmegőrzést. Beszédében kitért az idén elfogadott Nemzeti Tájstratégiára, melynek fő célja a táji adottságokon alapuló tájhasznosítás megalapozása és a tájidentitás növelése. Zárásként megemlítette a minisztérium Zártkerti Revitalizációs Programját, melynek alapvető célja az egykori zártkerti, elhanyagolt területek újjáélesztése közösségi műveléssel, a tájra jellemző értékek megmentésével.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági kibocsátás 300-350 milliárd forinttal is nőhetne, ha az ágazat átállna a precíziós gazdálkodásra, azt ugyanis elengedhetetlennek nevezte a versenyképes mezőgazdasági termeléshez. A magyar mezőgazdaság alacsony versenyképességére példaként említette, hogy a támogatások aránya az ágazatban meghaladja a jövedelmezőséget. Véleménye szerint a versenyképesség növeléséhez javítani kell a szakképzésen is. Beszélt továbbá a mezőgazdasági vízgazdálkodásról, amelynél a szakemberhiányra és a vízhasznosítással foglalkozó megfelelő szakképzés hiányára hívta fel a figyelmet.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos határidő közeleg a lakáscafeteriában

2017. április 11. 08:17
Ha egy munkáltató tavaly adott lakáshitel támogatást a munkatársainak, akkor az erre vonatkozó rendelet szerint 2017. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt. A munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk, írja Fata László cafeteria szakértő.

Műanyag az élelmiszerekben?

2016. április 28. 10:33
A mikroműanyagok már az édesvizekben is igen nagy mennyiségben fordulnak elő, vajon az élelmiszereinkben is jelen vannak?