A WAPA közzétette legújabb európai almatermés-előrejelzését

2023. január 10. 12:21
A WAPA (Alma- és Körte Világszövetség) megkezdte a szezonra vonatkozó európai almatermés-előrejelzés felülvizsgálatát, amelyet augusztus elején a Prognosfruit során tettek közzé.
 
A gyümölcsösökből származó első jelentések arra utalnak, hogy az európai almatermés 12 076 000 tonnára csökken, körülbelül 90 000 tonnával kevesebb, mint az augusztusi előrejelzés (12 168 000 tonna). A legtöbb ország Lengyelország és Csehország kivételével lefelé módosította eredeti becslését – különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az Egyesült Amerikai Államokban is lefelé módosították a termésprognózist a USApples éves chicagói rendezvényét követően, a becsült almatermés 4,6 millió tonna.
A WAPA közzétette legújabb európai almatermés-előrejelzését
Az előrejelzés felülvizsgálata alkalmával a WAPA visszajelzést kapott tagjaitól a termesztési kihívásokról és az európai termelők számára a szezonra vonatkozó következményekről. Az idénymunkások hiánya az egyik olyan probléma, amely a koronavírus-járvány kezdete óta fennáll, amely még inkább aktuálissá vált azok számára, akik ukrán idénymunkásokkal dolgoznak, például Lengyelországban. Egy további felmerült probléma a villamosenergia árának az egekbe szökése, amely a termelők számára fenntarthatatlan szintre emelné a tároló létesítmények költségeit. Több termelő arra kényszerülhet, hogy a tárolási költségek és az össztermelési költségeknél alacsonyabb várható hozam okozta gazdasági hátrányok elkerülése érdekében a termés egy részének leszedésétől eltekintsen.
 
Ezek a tényezők óriási aggodalomra adnak okot a végtermés és a termelők versenyképessége szempontjából, valamint még az ágazat üzleti folytonosságát is veszélyeztetik. A termelők számára a befektetések korlátozott megtérülése mellett a friss fogyasztásra szánt alma és körte mérete is kérdéses lesz. Az augusztusi intenzív időjárási körülmények (egyes régiókban hőhullámok és aszályok) negatívan befolyásolták a termés egy részének méretét és színét, így valószínűleg a betakarított termés nagyobb százaléka kerülhet feldolgozásra. A WAPA továbbra is figyelemmel kíséri a szezon alakulását, később, a betakarítás befejeztével tovább módosítja az előrejelzést egy olyan szezonra vonatkozóan, amelyben a fő prioritás annak biztosítása, hogy az ellátási lánc és a termelők képesek legyenek megtéríteni a hatalmas költségnövekedést, valamint megőrizni az ellátás folyamatosságát és ösztönözni a fogyasztást.
 
Forrás: wapa-association.org/agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények

2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.

Már a svédek is drágállják a zöldségeket

2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.