ABZ Drone repülésbemutató a Bábolnai Gazdanapokon

2023. szeptember 05. 12:32
Az elmúlt években csak repülés közben voltak láthatók az ABZ Drone Kft. drónjai a Bábolnai Gazdanapokon, az idén azonban már munkát is végeznek.
„Kétféle mezőgazdasági tevékenységet fogunk drónnal prezentálni: felmérést és permetezést – mondta el Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese. – A monitoring drónok bemutatásával kezdünk, amelyek hagyományos RGB-kamerát használnak. Ezek a kamerák a látható színtartományt rögzítik – a mezőgazdaságban elsődlegesen ilyet használunk. 
ABZ Drone repülésbemutató a Bábolnai Gazdanapokon
Permeteződrón-bemutató a Bábolnai Gazdanapkon 2022-ben - fotó: mmg archív
 
Segítségével betegségeket, elváltozásokat (pl. szélkár, vadkár) tudunk megfigyelni. Ezeket a károkat a gazdálkodó egy százhektáros táblán nem látja a földről, viszont egy drónnal könnyen detektálhatók.”
 
A következő drónok láthatók majd a légtárben: DJI Mavic 3 multispectral és Yuneec H850 felmérő drónok, valamint egy DJI Agras T30 permetező drón.
 
A felmérő drónok multispektrális kamerákkal is felküldhetők, amik már a szemnek láthatatlan színtartományt is érzékelik – és le is tudják fényképezni. Ez pedig kitűnő visszajelzést ad a növényzet állapotáról. A felvételek segítségével olyan multispektrális indextérkép készíthető, amin különféle színekkel jelenik meg az adott növényállomány állapota.
Bábolnán bemutatják még a vadászathoz használható hőkamerát, ami sebzett vad keresésére, őzgidamentésre és vadszámlálásra is használható – akár éjjel.
 
„A felmérő drónok után a DJI termékgyártó Európában kapható legnagyobb kapacitású permetező drónja uralja majd a légteret. A tartály 30 liter permetlével tölthető, óránkénti teljesítménye pedig 14-16 hektár közé tehető. A bemutatón természetesen csak vizet juttatunk majd ki. Akik kijönnek, látni fogják, hogy ez a drón egy felszállással 1,5-2 hektárt permetez le nagyjából 12-15 perc alatt” – ajánlja megtekintésre érdemesnek az eseményt Filler Zsófia, az ABZ Drone Kft. értékesítési igazgatója, hozzátéve, hogy kollégái a helyszínen minden kérdésre szívesen válaszolnak.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

JOGÁSZOK SEGÍTIK AZ ERDŐGAZDÁLKODÓKAT

2022. november 18. 10:03
A magyar erdőgazdálkodók szigorú jogszabályi keretek között tevékenykednek, amely garantálja a hazai erdők használatának fenntarthatóságát – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár „Az erdőgazdálkodás aktuális jogi kérdései” című konferencián, melynek keretében megalakult a jogász szakembereket tömörítő Lex Silvarum Jogászok az Erdőkért Egyesület.
 
A gazdálkodókat az erdők védelmére ösztönző és abban segítő jogszabályi környezet kialakítása, az erdőgazdálkodó szervezetek megfelelő működése komoly jogászi munkát igényel, amelynek sikerességéhez alapos szakismeretekre van szükség – emelte ki az államtitkár.

Mindegy, hogy hívják a szervezetet, ha a vezetése következetes

2023. augusztus 30. 12:18
A Derecske Petőfi Kft. azon kevés hazai mezőgazdasági vállalkozások egyike, amelyeket termelőszövetkezetként hoztak létre évtizedekkel ezelőtt, de azóta is töretlenül eredményesek.