ABZ Drone repülésbemutató a Bábolnai Gazdanapokon

2023. szeptember 05. 12:32
Az elmúlt években csak repülés közben voltak láthatók az ABZ Drone Kft. drónjai a Bábolnai Gazdanapokon, az idén azonban már munkát is végeznek.
„Kétféle mezőgazdasági tevékenységet fogunk drónnal prezentálni: felmérést és permetezést – mondta el Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese. – A monitoring drónok bemutatásával kezdünk, amelyek hagyományos RGB-kamerát használnak. Ezek a kamerák a látható színtartományt rögzítik – a mezőgazdaságban elsődlegesen ilyet használunk. 
ABZ Drone repülésbemutató a Bábolnai Gazdanapokon
Permeteződrón-bemutató a Bábolnai Gazdanapkon 2022-ben - fotó: mmg archív
 
Segítségével betegségeket, elváltozásokat (pl. szélkár, vadkár) tudunk megfigyelni. Ezeket a károkat a gazdálkodó egy százhektáros táblán nem látja a földről, viszont egy drónnal könnyen detektálhatók.”
 
A következő drónok láthatók majd a légtárben: DJI Mavic 3 multispectral és Yuneec H850 felmérő drónok, valamint egy DJI Agras T30 permetező drón.
 
A felmérő drónok multispektrális kamerákkal is felküldhetők, amik már a szemnek láthatatlan színtartományt is érzékelik – és le is tudják fényképezni. Ez pedig kitűnő visszajelzést ad a növényzet állapotáról. A felvételek segítségével olyan multispektrális indextérkép készíthető, amin különféle színekkel jelenik meg az adott növényállomány állapota.
Bábolnán bemutatják még a vadászathoz használható hőkamerát, ami sebzett vad keresésére, őzgidamentésre és vadszámlálásra is használható – akár éjjel.
 
„A felmérő drónok után a DJI termékgyártó Európában kapható legnagyobb kapacitású permetező drónja uralja majd a légteret. A tartály 30 liter permetlével tölthető, óránkénti teljesítménye pedig 14-16 hektár közé tehető. A bemutatón természetesen csak vizet juttatunk majd ki. Akik kijönnek, látni fogják, hogy ez a drón egy felszállással 1,5-2 hektárt permetez le nagyjából 12-15 perc alatt” – ajánlja megtekintésre érdemesnek az eseményt Filler Zsófia, az ABZ Drone Kft. értékesítési igazgatója, hozzátéve, hogy kollégái a helyszínen minden kérdésre szívesen válaszolnak.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább folytatódik az árverés útján történő földértékesítés

2023. szeptember 15. 13:20
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók és a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve bárki tehet vételi ajánlatot.

Szakmai nap a Hevesgép Kft.-nél okt.6.-án

2023. szeptember 15. 15:03
A Hevesgép Kft.és a Wernher Maschinenbau Kft. meghívja Önöket egy szakmai napra, ahol első kézből ismerhetik meg termékeinket, betekintést nyerhetnek a hevesi gyártelep működésébe, illetve információkat kaphatnak az aktuális pályázati lehetőségekről.
Érdeklődő gazdálkodók, döntéshozók jelentkezését várjuk.