Adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében

2024. március 13. 16:08
Adategyeztetést kezdeményez a napokban a Nébih a szarvasmarhát, juhot és kecskét tartó gazdaságoknál az ENAR adatainak áttekintése és javítása érdekében. A folyamat elsődleges célja a hamarosan induló 2024. évi egységes kérelmezés keretében igényelt, állatlétszámhoz kötött támogatások problémamentes lehívása és az uniós szabályokból eredő szankciók megelőzése.
Adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében
Az állatlétszámhoz kötött támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások naprakészsége kiemelt jelentőségű a támogatások jogszerűségének vizsgálatakor. Az uniós forrásból finanszírozott termeléshez kötött támogatásokra vonatkozó közösségi szabályok ugyanis előírják a gazdálkodó tenyészetében lévő állatállománynak a szarvasmarha/juh ENAR (Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer) rendelet szerinti jelölését, nyilvántartását és az adatok határidőre történő bejelentését. A 2021-ben pontosított uniós szabályozás és egyértelművé tett elvárások miatt a határidőn túl történt bejelentések az adott egyed támogathatóságának elvesztéséhez vezethetnek megfelelő lépések hiányában.
 
A 2022. évi kérelmek, valamint alacsonyabb számban ugyan, de a 2023. évi kérelmek esetében is több gazdálkodó esett el a támogatástól a határidők elmulasztása miatt. Ezért olyan megelőző intézkedések váltak szükségessé, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók már a kérelmezési időszak kezdete előtt javíthassák a nyilvántartásukban szereplő állatok adatait. A kérelembenyújtási időszakot – a hízott bikatartás, valamint az anyajuhtartás esetében pedig a birtokon tartási időszak kezdetét – megelőzően a nyilvántartások rendezése negatív következmények nélkül elvégezhető az uniós szabályok keretei között.
 
Az adategyeztetés elvégzésével a gazdálkodók sokat tehetnek azért, hogy az egységes kérelem felületen megjelenő, ún. megszemélyesített kérelmekben az állataik adatai naprakészek legyenek, és a kérelembenyújtó felületen csak a potenciálisan jogosult állatok szerepeljenek. A jobb minőségű kérelmek így nemcsak a szankciók elkerüléséhez járulnak hozzá, hanem a tervezhető gazdálkodáshoz is.
10 hasznos tipp a juhtartáshoz! negyedik oldal
Fontos, hogy az adategyeztetésnek idén kizárólag a szarvasmarha, valamint juh- és kecskefélék vonatkozásában kell eleget tenni.
Az egyeztetés határideje 2024. március 31., ugyanakkor a gazdálkodók, illetve az őket segítő köztes szereplők az év bármely szakában frissíthetik, aktualizálhatják a nyilvántartásban szereplő adatokat.
 
Az adategyeztetést az állattartó vagy az általa megbízott személy, az ENAR felelős, a területi felelős, a kapcsolattartó személy, az ENAR koordinátor, a körzeti kapcsolattartó állatorvos és a hatósági állatorvos a Nébih honlapján közzétett módon végezheti el.
 
További információk a Nébih felületén érhetőek el:
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Folyamatosan csökken a málna termőterülete az ezredforduló óta

2023. augusztus 02. 16:12
A KSH adatai szerint 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon az ezredforduló idején, azóta a termőterület folyamatosan csökken. Az Eurostat adatai arról tanúskodnak, hogy 2022-ben 210 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség 500 tonna körül alakult - írta az AKI.

Felkészültek a virágüzletek az anyák napjára

2023. május 05. 13:42
Május első vasárnapja hagyományosan anyák napja, aznap és az azt megelőző néhány napban jelentősen megugrik a virágárusok forgalma. A vevők jellemzően a tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes, nagyobb értékű csokrokat és a cserepes virágokat egyaránt keresik, de a tulipán, a rózsa is népszerű ajándék ilyenkor.