Áfacsökkentés: az UHT és az ESL tejek következnek?

2017. május 11. 07:42
A 2018-as költségvetésben az élelmiszerek közül egyelőre a hal áfájának csökkentése várható, de további termékek kulcsának mérséklése is napirenden van. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint a szaktárca és a NAK célja ebben az ügyben azonos.

Miközben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Magyar Idők szerdán megjelent számában arról beszélt, hogy a kamara az élelmiszereknél ütemezett áfacsökkentést szeretne elérni a nemzetgazdasági tárcánál, addig Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a 2018-as költségvetés élelmiszereket érintő adómérsékléséről tartott sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy hosszú távon ugyanez ez a tárca célja is.


Lépésről lépésre


Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány adófilozófiája – mely szerint a közteherből származó bevétel nagy részét a fogyasztási és forgalmi típusú adókból kívánja beszedni – alól egyedül az élelmiszerpálya kivétel, itt a sokkal inkább az alacsonyabb áfakulcsok meghonosítását tartja kívánatosnak. Czerván György kitért arra, hogy ennek megfelelően 2014. január 1-től évről évre mérséklődtek egyes termékköröknél ezek.

Így ettől az esztendőtől az élő- és félsertés – mint köztes termék – áfája 27 helyett 5 százalék lett (ami akkor a végső fogyasztókat még nem érintette). 2015 elejétől követte ezt – ugyancsak köztes termékként – az élő és a vágott szarvasmarha, juh és kecske áfájának csökkentése. 2016-tól, mint fogyasztókat is érintő végterméknél, a sertés tőkehús kedvezőbb besorolása, 2017-től pedig a baromfihús, a tojás és a friss tej kulcsa változott. A sorban pedig 2018-tól a hal a legújabb termék (részletesebben erről itt), amitől főleg az eddigi évi 6,2 kg/fő mennyiségről 7-7,5 kg/fő mennyiségre emelkedő halfogyasztást remélnek. Az államtitkár szerint eddig valamennyi termékkörben kedvező a tapasztalat, de különösen a sertés-termékpályánál az, itt érzékelhetően megtisztult a piac, az ágazat.


Közösen a kamarával


– Az FM továbbra is elkötelezett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésében, minden évben lépésről lépésre haladunk előre, és a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembe vétel mellett további élelmiszerek áfáját szeretnénk csökkenteni. A gazdaság jól teljesít, 4 százalék fölötti növekedésre számítunk idén és jövőre is, így ez nagyobb mozgásteret ad elképzeléseink végrehajtására – tette hozzá Czerván György, ami mindenképpen összecsengett a NAK-elnökének gondolataival.

Annyit megjegyzett, hogy a minisztérium több kérdésben, így az ütemezett áfacsökkentésben is együttműködik az agrárkamarával, de a ,,költségvetés nagy úr, fontos a hiány kordában tartása", így egy-egy termék adókulcsának mérsékléséhez több gazdasági szempontot is figyelembe kell venni. Ahogy fogalmazott, azt könnyű megbecsülni, hogy egy változtatás mennyi kieséssel jár, azt viszont kevésbé, hogy ez a bevételi oldalon mekkora emelkedést hozhat, mert a bevétel több szegmensből tevődik össze.

Mint az államtitkár mondta, a tárcának vannak ötletei arról, hogy az alapvető élelmiszerek sorában 2018 és 2019 folyamán melyek lehetnének a következők, de nem kívánt sorrendet felállítani, mondván, ha valamit kihagy, akkor az érintett ágazatok képviselői joggal zokon vennék azt. Annyit azért megjegyezett, hogy a NAK-kal együtt érzékelik, ismerik az ágazati problémákat, erről a Nemzetgazdasági Minisztériummal folyamatosan egyeztetnek, és a kormány elé rendre terjesztik be az egyes területeket érintő javaslatokat.


Jöhet a tej?


Újságírói kérdésre Czerván György hozzátette: a tejtermékek áfájának csökkentése napirenden van, és ha rajta múlna egy személyben, akkor ő legújabb lépésként az UHT és az ESL tejek kulcsát vinné le. Ennek költségvetési vonzata 18-20 milliárd forint lenne, míg a további tejtermékeké már újabb 50 milliárd forint.
– Dolgozunk rajta, reméljük, az említett költségvetési mozgástér hamarosan lehetővé teszi, hogy ezekre is sor kerüljön – jegyezte meg sokat sejtetően.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Új jelölés segít eligazodni a burgonyák között

2016. szeptember 07. 08:33
Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Új korszak határán a magyar agrárium

2018. január 12. 08:51
A magyar mezőgazdaság jövője, a gazdák megélhetése nagymértékben attól függ, hogy a takarékos, korszerű, gazdaságosabb termelést biztosító, legkorszerűbb számítástechnikai eredményeket, különböző megoldásokat miként tudjuk átvenni, elsajátítani – mondta Fazekas Sándor az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.