Agrárkamara vezeti az őstermelői nyilvántartást

2021. január 18. 09:24
2021. január 1-jétől, a családi gazdaságokat érintő törvénymódosítás alapján a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Agrárkamara) vezeti az őstermelők nyilvántartását.
Agrárkamara vezeti az őstermelői nyilvántartást

Kérjük tehát, hogy a továbbiakban az őstermelői jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítványok kiállítását közvetlenül az Agrárkamaránál kérelmezzék!

 

A hatályba lépett jogszabályváltozások alapján ez év elejétől az Agrárkamara vezeti az őstermelői nyilvántartást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által üzemeltetett élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben.

 

Ez a változás egyúttal azt jelenti, hogy a továbbiakban az Agrárkamara látja el a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatokat is. 

 

Ennek megfelelően felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben a mezőgazdasági őstermelők és őstermelők családi gazdaságának nyilvántartása alapján hatósági bizonyítványra van szükségük, azt már nem a Nébihnél, hanem az Agrárkamaránál kell kérelmezniük!

 

Forrás: NÉBIH

************************************************************

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ingyenesen elérhető szerződésmintát készített azok számára, akik őstermelők családi gazdaságát kívánnak létrehozni.

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály révén a korábbinál kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

 

Az őstermelők, illetve az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) nyilvántartásba vételét a kamaránál lehet kérelmezni; az ŐCSG-k tagjai egymással hozzátartozói viszonyban álló őstermelők lehetnek. A NAK az ŐCSG-k létrehozását segítve elkészített egy szerződésmintát, ami itt érhető el.

 

Mindemellett a kamara külön internetes oldalon is összefoglalja az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókat.

Kiegészítés:

Családi gazdaságok reformja - Tájékoztató kiadvány a családi gazdaságokról szóló törvényről

Jelen kiadvány a mezőgazdasági működési formák reformjáról, valamint a hozzájuk kapcsolódó adózási szabályokról ad információkat. A kiadványban ismertetett szabályok, illetve változások az ágazat működésének versenyképességét, hatékonyságát hivatottak elősegíteni. Jelentőségük elvitathatatlan, hiszen várhatóan hosszú évekre meghatározhatják az agrárium fejlődését. Az összeállított anyag a későbbiek során még kiegészülhet a végrehajtási rendeletben megjelentekkel.

Forrás: NAK / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a rendelet: ennyi támogatást kapnak a magyar gazdák jogcímenként

2020. október 20. 09:20
2020. október 14-én és október 16-án megjelentek a Magyar Közlönyben azok az AM-rendeletek, amelyek megállapítják az agrártámogatások 2020. évi mértékeit.

A negatív állattenyésztési kampány ellen a NAK is csatlakozott

2019. december 04. 08:29
Negatív hírek érkeztek a kereskedelmi háborúval kapcsolatban, amely a gabonák piacán, leginkább a szójabab kerekedésében érezteti hatását.