Agrárvonalon is erősítünk Pakisztánnal

2016. április 28. 10:28
Több területen is lát együttműködési lehetőséget Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök, figyelmét elsősorban az agrárgazdálkodási és a vízkészlet-gazdálkodási lehetőségek keltették fel - mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár Iszlámábádban folytatott tárgyalásai után.

A felek az agrárgazdaság esetében egyetértettek abban, hogy Magyarországhoz hasonlóan Pakisztánnak is nagyon jók a mezőgazdasági adottságai, ám a termékek szállítása és feldolgozása területén hasznát tudnák venni a magyar tapasztalatoknak és technológiáknak. Hasonlóképpen ígéretesnek tartotta a pakisztáni miniszterelnök a jövőbeni együttműködést a vízgazdálkodás területén, különös tekintettel a magyarországi ivóvíz- és öntözési hálózat kialakításával kapcsolatos tapasztalatokra.

Magyar Levente kiemelte, hogy Pakisztán egy 200 milliós lakosú, atomfegyverrel rendelkező és kulcsfontosságú geostratégiai helyzetű állam, amellyel Magyarországnak hasznos és szükséges jó kapcsolatot kialakítani.

Magyar Levente

A magyar delegáció a délelőtt folyamán felavatta az Indus folyón átívelő, Khyber Pakhtunkhwa és Punjab állam határán felépített Khushal Ghar hidat, amelynek építési költségeit jelentős részben a Mol-csoport pakisztáni leányvállalata állta. Az avatóünnepségen Magyar Levente kiemelte, hogy a Mol a magyar-pakisztáni gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, a segítségével felépített híd pedig az egész környező régió fejlődésének a szimbóluma.

Grósz Ákos, a Mol Pakisztán ügyvezető igazgatója elmondta: a csaknem négyszáz méter hosszúságú átkelő nemcsak a két állam közötti logisztikát teszi könnyebbé, hanem az Indus folyó két partján élő emberek életét is, valamint elősegíti mindenfajta üzleti tevékenység fejlesztését a komoly elmaradottsággal küzdő régióban.

A Mol 1999 óta van jelen Pakisztánban, 5 kitermelési területben bír részesedéssel, amelyek közül kettőnek az operátora is. A pakisztáni leányvállalat mintegy 500 alkalmazottal működik, döntő többségük helybeli. A több mint száz éves, eddig használt híd mellett azért is vált szükségessé az új átkelő építése, mert csővezetékrendszer híján tartálykocsikkal kell szállítani a finomítókba a kitermelt szénhidrogéneket, és naponta több mint száz teherautó közlekedését kell biztosítani.

Forrás: promenad.hu / Külgazdasági és Külügyminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Tendenciák, folyamatok, lehetőségek – Beszélgetés Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel

2016. március 02. 19:30
Állandó a változás az élelmiszer-gazdaságban is. Szinte minden hónapban új és új kihívások érik ezt az ágazatot. Az Agroinform.hu elsősorban a magyar agrárium most látható jövőképét igyekezett felrajzolni, amikor beszélgetést kértünk Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Műanyag az élelmiszerekben?

2016. április 28. 10:33
A mikroműanyagok már az édesvizekben is igen nagy mennyiségben fordulnak elő, vajon az élelmiszereinkben is jelen vannak?