Ahol néhány hónapja tejhiány volt, most egy termelő napi 2500 liter tejet kénytelen kiönteni

2023. április 12. 10:12
Mint ismeretes, tavaly szeptemberben, Szerbiában súlyos tejhiány alakult ki, és több településen napokig üres tejpultok fogadták a vásárlókat – olvashatjuk a postsen.com hírportálon.
 
Március 18-tól viszont a vajdasági Óécska (Stajićevo) községben működő tejtermelő telep napi 2.500 liter tejet kénytelen kiönteni, mert a felvásárló tejüzem az érvényes szerződés ellenére nem hajlandó azt átvenni.
Ahol néhány hónapja tejhiány volt, most egy termelő napi 2500 liter tejet kénytelen kiönteni
A 2005-ben alapított telep tulajdonosa, J. Tomics 150 fejőstehenet tart, amelyeknek tejét (évente egymillió litert) eddig minden nap egy állami tejfeldolgozó üzem vásárolta fel, amely a szerződést a jelzett dátummal felmondta.
 
A termelőnek a szerb törvények szerint nincs joga a nyers tejet más vevőnek kiárusítani, sőt még a szegényeknek elajándékozni sem.
 
Ehhez a tejet pasztőröztetnie kellene, ami eleve ráfizetést jelentene a termelőnek.
 
A szerb jogi szabályozások nehezen érthetőek, de a telep elkeseredett tulajdonosának nincs más választása, mint a 150-es tehénállomány felszámolása, ezért 30 tehenet már eladott, és hat tehénnel már megkezdte a többiek vágóhídra küldését.
 
Tomicsnak ez a telep volt az egyedüli megélhetési forrása, így nem tudja miből fogja eltartani a három gyerekét, de azt is hozzátette, hogy számára már nem a veszteség, hanem a helyzet mielőbbi rendezése a fontos.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

ORSZÁGJÁRÁSON KÉSZÍTIK FEL A GAZDÁKAT AZ ÚJ TÁMOGATÁSI IDŐSZAKRA

2023. február 15. 14:45
Az új Közös Agrárpolitika Stratégia Tervvel változnak a területalapú támogatások szabályai, új támogatási formák is megjelennek, és indul az agrár-ökológiai program is, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felkészülten várják a tavaszt – mondta Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.