Feketemunka, bizonytalan árukészlet, köztartozás. Sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz – áll a hivatal tegnapi közleményében. Azt még vizsgálják, hogy a hálózat egyes tagjai mennyi bevételt titkoltak el, az már kiderült, a be nem jelentett alkalmazottak és az igazolatlan eredetű árukészlet miatt várhatóan 4 és fél millió forint bírságot szabnak ki. A hatóság emberei öt régióban, több hullámban és napszakban ellenőriztek a közelmúltban. Hajnalban főleg a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentéseit, a pékáruk alapanyagait, a készletek beszerzési forrásait ellenőrizték. Napközben próbavásárlást végeztek, az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is vizsgálták.

Országosan 170 ellenőrzést végeztek, több mint negyedüknél állapítottak meg szabálytalanságot. Két üzletet várhatóan 12 napra be is zárnak, be nem jelentett alkalmazottak és igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt. Összesen több mint 1,7 millió forint készpénzt, több mint 50 millió forint értékű ingóságot foglaltak le.

Az albán pékségekkel évek óta harcoló Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József a Magyar Nemzetnek nem kívánt nyilatkozni a vizsgálatokról, de azt mondta, erős sejtése van, milyen külföldi hálózatról van szó.

Természetesen albánok – ezt egy neve elhallgatását kérő magyar pék mondta lapunknak. Több kollégájával beszéltünk, mindenki hallott a vizsgálatokról és a bezárásokról. Mindannyian albán hálózatról beszéltek, de névvel senki sem szeretett volna nyilatkozni.

Egy sütőipari szakember szerint a helyben készült, friss termékek tetszenek a vevőknek, nem érdekli őket, hogy a megfelelnek-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, ezért olyan népszerűek az albánok. Mint mondta, a pékségeknek előírják, hogy a kenyérre címkét tegyenek, az albánok kibújnak ez alól. Az albánok egyfajta kelt tésztát használnak mindenre, a magyaroknál előírás az omlós, a leveles, a vizes, a tejes, a tojással dúsított. Így szerinte az albánok olcsóbban tudják árulni a termékeket, ráadásul a legtöbbször nem is derül ki, hogy valójában ők állnak a háttérben. Magyar nevet adnak az üzletnek, magyarokat foglalkoztatnak a pultban, de a sütödében ők dolgoznak.

forrás: Magyar Nemzet Online