Apokaliptikus üzlet lesz az erdő

2021. február 01. 09:08
Nemcsak nálunk, világszerte egyre több program indul az erdő, az erdősítés érdekében. S már nemcsak alapanyagként, hanem a klímaválság egyik fő ellensúlyozójaként lesz rá szükség – vagyis várhatóan nőni fog az ilyen programok anyagi támogatottsága is.
 
Apokaliptikus üzlet lesz az erdő
Erdősítési kvóta?

A napokban a Potsdami Klímahatáskutató Intézet (PIK) egykori vezetője, Hans Joachim Schellnhuber professzor szorgalmazta a német erdők nagyobb mértékű erdészeti felhasználását és jelentősen több faalapú építkezést. A fa és az erdő kezelése is döntő fontosságú az éghajlati válság leküzdésében, mondta a Német Erdészeti Tanács (DFWR) online ülésén, hangsúlyozva, hogy a fának az építőipar legfontosabb nyersanyagává kell válnia. Szerinte az erdőtulajdonosoknak az építészek és tervezők köreivel közösen új értékláncokat kell kialakítaniuk. Hozzátette: az éghajlatváltozás mély, rendszerszintű válságot okoz, és az erdőhasználat az egyik olyan tényező, ami nélkülözhetetlen a hatások enyhítésében. Georg Schirmbeck, a DFWR elnöke ehhez azt fűzte hozzá, hogy szükség van az ágazatban dolgozók  létszámának növelésére, sőt, egyfajta faépítési kvóta kidolgozására-előírására.

erdő

 

Nagy támogatás az erdősítésért itthon

Az erdősítés végre hazánkban is betört az agrárirányítás fontos programpontjai közé. Két éve jelentős, bő 50 milliárdos keretösszegű pályázatot írt ki az állam az erdőterület növelése érdekében. A 300 nyertes projekt várhatóan 25 ezer hektárral növeli az erdővel borított terület nagyságát. Az erdőgazdálkodási ágazatot egyébként 12 pályázati felhívás érinti-érintette; az erdőtelepítési uniós pályázatnál az erdőtelepítések jövedelempótló támogatásának összegét az eddigi hektáronkénti 174 euróról 432 euróra emelték, és annak időtartamát minden fafajnál egységesen 12 évre emelték. E nagyarányú hozzájárulás mellett, a piaci viszonyokhoz igazodva minden állomány esetében bővültek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is, és egy-egy évvel nőtt a támogatott ápolási időszak hossza a környezeti változásokhoz igazodva a lágylombos, az akác és a nemesnyár fafajoknál. Mindezeken túl a telepítési költségek támogatását is átlagosan közel 20 százalékkal megemelték, így összességében a tölgyes vagy bükkös erdő telepítésének támogatása hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról közel 5 millió forintra, egy hektár akácos vagy nemesnyáras támogatása hektáronként 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra nőtt.

erdő

 

Kihalásu(n)k előtt

Várhatóan egyébként nemcsak a növekvő európai uniós és állami támogatások járulnak majd hozzá az erdősítés, az erdőtelepítés jövedelmezőségéhez – így volumenének növekedéséhez. Az erdők és fásított területek áremelkedése továbbra is versenyben van az inflációval: 2019-ben például 3,4 százalékos árnövekedést mértek ebben a szegmensben. Akit pedig nemcsak a gazdasági, hanem a civilizatorikus távlatok is érdekelnek, annak örök intő jelként ott áll a Húsvét-szigetek példája. Ahonnan a törzsi vezetők kőszobor-építési sznobériája miatt először az erdők és a fák, végül az emberek is eltűntek.

 

erdő

 

 

(Fotó: Horizont Média/archív) www.agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Az osztrák Erdőalap

2021. augusztus 06. 09:05
Az Erdőalappal Ausztria Szövetségi Kormánya nagy jövő-csomagot állított össze erdeik javára – 350 millió euró 10 intézkedésre, amelyekből részesülnek: erdőgazdálkodók, a teljes erdő-fa-papír értéklánc, az éghajlat és az egész nagyközönség. Ez mindenki életminőségét jelenti.

Eltűnt a fecskék fele: mit tehetünk értük tavasszal?

2020. február 18. 08:12
Minden fecske legalább egy kg repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.