Április 8-ig mondhatod el az észrevételeidet közvetlenül az Európai Bizottságnak

2024. március 18. 16:27
Fontos a magyar gazdálkodók véleménye is ahhoz, hogy érdemi és hatékony intézkedéseket dolgozzanak ki.
Április 8-ig mondhatod el az észrevételeidet közvetlenül az Európai Bizottságnak
Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten – fotó: pixabay.com
 
Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak.
 
Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten – fotó: pixabay.com
 
Magyarország azonnal reagált, amikor 2024 februárjában a széles körű európai gazdatüntetések nyomán, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján felmerült a lehetősége a Közös Agrárpolitika 2023-tól alkalmazandó új szabály- és eszközrendszere egyszerűsítésének.
 
Az EU belga elnöksége felé 45 érdemi javaslatot fogalmazott meg hazánk a gazdálkodókra nehezedő szigorú előírások és adminisztratív terhek enyhítése, továbbá a kötelező ellenőrzések csökkentése érdekében.
 
Az Európai Bizottság márciusban egy online felmérést indított annak érdekében, hogy közvetlenül az uniós gazdáktól szerezze be a véleményüket, észrevételeiket a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatásokhoz kapcsolódó eljárásokról és szabályokról, valamint az élelmiszer- és mezőgazdasági szabályozásokról az EU-ban.
 
Arra kérjük a magyar gazdálkodókat, hogy támogassák a munkánkat azzal, hogy április 8-ig közvetlenül az Európai Bizottság felé is értékelik az egyes támogatási előírások bonyolultságát vagy éppen a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot kapcsán megállapított követelmények, illetve az egyéb környezetvédelmi és egészségügyi követelmények alkalmazásának nehézségeit.
 
Fontosnak tartjuk, hogy magyar mezőgazdasági termelők tapasztalatai és véleménye, javaslatai ne csak a magyar kormányzat, hanem Brüsszel számára is legyen ismert. Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten – áll az Agrárminisztérium közleményében.
 
A 2024. évi „Egyszerűsítés – a mezőgazdasági termelők nézőpontja” elnevezésű kérdőív erre a LINKRE kattintva érhető el, (a magyar nyelvű változat a képernyő felső kék sávjának jobb sarkában választható ki), amelynek kitöltése legfeljebb 20 percet vesz igénybe.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tüntetéshullám Európában: már a lengyel gazdák is forgalomlassító akciókkal tiltakoznak

2024. január 25. 12:54
250 helyszínen mezőgazdasági gépekkel lassították a közúti forgalmat.
 
Tüntető gazdák szerdán lengyelországi közutakat torlaszoltak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen tiltakozva.

Jó hír Magyarország számára: két új gázvezeték építéséről döntött a horvát kormány

2024. február 12. 13:27
Az egyik gázvezeték a hazánkat és Horvátországot összekötő már meglévő folytatása lenne.
 
A szomszédos ország kormány még csütörtökön döntött arról, hogy a stabil földgáz ellátás érdekében kettő újabb gázvezeték építését tervezi, aminek összköltsége 400 millió euró lehet.