Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2023. június 07. 14:02
2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 
Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal elmaradt az előző havitól.
Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 8,6 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest.
 
Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 10 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1 százalékkal mérséklődött.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,7 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 5,4 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben 0,3, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,6, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 12, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal kisebb lett.
 
Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,4 százalékkal csökkent.
 
Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 22,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
 
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4 százalékkal csökkentek.
 
Áprilisban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1479 milliárd forintot ért el.
 
Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
 
2023. január-áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,2 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene - közölte a KSH.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Lehet, hogy rákkeltő, pedig rengeteg élelmiszerben benne van

2023. július 05. 16:25
Súlyos bejelentésre készül a WHO az egyik legnépszerűbb édesítőszerről.
 
Várhatóan potenciálisan rákkeltő anyagnak fogja minősíteni az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ leggyakrabban használt mesterséges édesítőszere a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik egyik fő összetevője – írja az origo.hu

Jöhet a méregtelenítés az ünnepi menük után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz

2023. január 06. 18:24
A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk? Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap mint nap enni.