Árstopok: fontos bejelentést tett az Agrárminisztérium

2023. január 25. 12:31
Az árstopok kivezetése állandó téma, most határozott álláspontot közölt a tárca.
 
A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben az árstopok – közölte az Agrárminisztérium az ATV kérdésére.
 
A minisztérium hozzátette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Árstopok: fontos bejelentést tett az Agrárminisztérium
A csatorna aziránt érdeklődött az Agrártárcánál, hogy a kormány következő ülésén napirenden lesz-e az élelmiszerárstop, és mérlegeli-e a kabinet, hogy az április végi határidő előtt kivezeti azt.
 
Az árszabályozás jelenleg az alábbi termékekre terjed ki:
 
kristálycukor
liszt (BL 55)
finomított napraforgó-étolaj
sertéscomb
csirkemell, csirke far-hát
2,8 %-os UHT tej
tyúktojás
étkezési burgonya
 
A hatósági árak kérdése azután vált ismét aktuálissá, hogy Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn a költségvetési bizottságban azt mondta az árstopokról, hogy piacgazdaságban normál körülmények között nem célszerűek, de most különleges idők vannak.
 
A kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont – tette hozzá az államtitkár.
 
Korábban többek között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is az árstopok kivezetésének aktualitásáról beszélt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lendületet kapnak az erdőrezervátum kutatások

2023. november 02. 13:07
Elkötelezett az Agrárminisztérium az erdőrezervátum kutatási program támogatásában, amelyre az utóbbi években közel 100 millió forintot fordítottunk, és a szükséges összegeket a jövőben is biztosítani fogjuk – jelentette be Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár csütörtökön, a Pilis-oldal Erdőrezervátumban tartott sajtótájékoztatón.

Nagyszabású fejlesztés jön a magyar ivóvízhálózatban

2023. augusztus 07. 12:40
A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára ma Székesfehérváron.