Árstopok: fontos bejelentést tett az Agrárminisztérium

2023. január 25. 12:31
Az árstopok kivezetése állandó téma, most határozott álláspontot közölt a tárca.
 
A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben az árstopok – közölte az Agrárminisztérium az ATV kérdésére.
 
A minisztérium hozzátette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Árstopok: fontos bejelentést tett az Agrárminisztérium
A csatorna aziránt érdeklődött az Agrártárcánál, hogy a kormány következő ülésén napirenden lesz-e az élelmiszerárstop, és mérlegeli-e a kabinet, hogy az április végi határidő előtt kivezeti azt.
 
Az árszabályozás jelenleg az alábbi termékekre terjed ki:
 
kristálycukor
liszt (BL 55)
finomított napraforgó-étolaj
sertéscomb
csirkemell, csirke far-hát
2,8 %-os UHT tej
tyúktojás
étkezési burgonya
 
A hatósági árak kérdése azután vált ismét aktuálissá, hogy Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn a költségvetési bizottságban azt mondta az árstopokról, hogy piacgazdaságban normál körülmények között nem célszerűek, de most különleges idők vannak.
 
A kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont – tette hozzá az államtitkár.
 
Korábban többek között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is az árstopok kivezetésének aktualitásáról beszélt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

TÁJÉKOZTATÓ A SZARVASMARHA-, JUH- ÉS KECSKETARTÓK EGYES FELADATAIRÓL A JÖVŐ ÉVI EGYSÉGES TÁMOGATÁSI KÉRELEM BEADÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓAN

2022. december 22. 11:28
A szarvasmarha-, juh-, és kecsketartók számára biztosított uniós közvetlen és vidékfejlesztési támogatások 2023. évi igénylésével kapcsolatban kívánja az Agrárminisztérium előzetesen felhívni a figyelmet az ENAR-ban lévő adatok naprakészségével, az egységes kérelemben megjelenő állat megszemélyesítéssel és a hízott bika támogatás esetében újdonságként megjelenő szakszerű apaállat használati kötelezettséggel kapcsolatos néhány kulcsfontosságú teendőre, amelynek segítségével a gazdálkodók számára a módosult uniós szabályok nem nehezítik, hanem egyszerűbbé teszik majd a kérelmezést.
 

A földszerzés buktatói

2024. január 24. 16:28
Érdemes alaposan átgondolni, hogy mit vállalunk be és mit nem.
 
Súlyos következménye lehet, ha a földvásárlás során meggondolatlanul teszünk olyan – egyébként a törvény által előírt – kötelezettségvállalásokat, amiket nem tudunk, vagy már eleve nem is akarunk teljesíteni. Január 1-étől egy új szankció került bevezetésre a „földszerzéshez vállalt kötelezettség megsértése” esetén – hívja fel a figyelmet a nak.hu.