ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények

2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.
ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények
Az ANSES Ploufragan-Plouzané-Niort Laboratóriuma kutatása szerint lehetségesnek tűnik az ASP elleni vakcina létrehozása. Az Environmental and Occupational Health & Safety szerint a kezdeti eredmények megnyitották az utat a betegség elleni küzdelem hatékony eszköze előtt.
 
Az ASP már nemcsak számos európai országban, hanem az ázsiai és karibi országokban is nagy mortalitással fertőzi a vaddisznókat és a házisertéseket.
 
Az ANSES által kifejlesztett vakcina előnye, hogy nem génmódosítással állítják elő, ami lehetővé teszi a vadon élő állatok elleni alkalmazását. Ahhoz, a felfedezésből hatékony ipari fejlesztés legyen, és végső soron vakcinát állítsanak elő, még hátravan a gyártástechnológia kifejlesztése. Ennek érdekében az ANSES már tavaly augusztusban megkezdte vakcina szabadalmaztatási eljárását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Európában csomagolják át az ukrán baromfit?

2024. január 22. 13:57
Európában működő ukrán tulajdonú vágó- és daraboló üzemekben kapnak új csomagolást az ukrán baromfitermékek, melyek így már jogszerűen kerülnek az üzletek hűtőpultjaiba az EU-ban.

Ezekért a tejtermékekért a dupláját fizetjük, mint tavaly

2022. december 22. 11:32
Átíródik a szlogen? Az élet, erő, egészség helyett, helyesebb az élet, erő és luxus?
 
Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.
 
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal, Új-Zélandon 5 százalékkal emelkedett 2022 októberében az egy évvel korábbihoz képest.