ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények

2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.
ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények
Az ANSES Ploufragan-Plouzané-Niort Laboratóriuma kutatása szerint lehetségesnek tűnik az ASP elleni vakcina létrehozása. Az Environmental and Occupational Health & Safety szerint a kezdeti eredmények megnyitották az utat a betegség elleni küzdelem hatékony eszköze előtt.
 
Az ASP már nemcsak számos európai országban, hanem az ázsiai és karibi országokban is nagy mortalitással fertőzi a vaddisznókat és a házisertéseket.
 
Az ANSES által kifejlesztett vakcina előnye, hogy nem génmódosítással állítják elő, ami lehetővé teszi a vadon élő állatok elleni alkalmazását. Ahhoz, a felfedezésből hatékony ipari fejlesztés legyen, és végső soron vakcinát állítsanak elő, még hátravan a gyártástechnológia kifejlesztése. Ennek érdekében az ANSES már tavaly augusztusban megkezdte vakcina szabadalmaztatási eljárását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Aggódnak a kiskereskedők: a növekvő költségeket már nem lehet beépíteni a fogyasztói árakba

2023. április 27. 11:58
Attól tartanak, hogy még jobban visszaesik a fogyasztás.
 
Bár lassulni látszik az árak növekedésének üteme, a kiskereskedők világszerte aggódnak, hogy az infláció visszafogja a fogyasztást. Az egyetlen fénysugár Ázsia, amelyet azonban elhomályosít a kínai defláció veszélye.
 

Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon

2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.