ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények

2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.
ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények
Az ANSES Ploufragan-Plouzané-Niort Laboratóriuma kutatása szerint lehetségesnek tűnik az ASP elleni vakcina létrehozása. Az Environmental and Occupational Health & Safety szerint a kezdeti eredmények megnyitották az utat a betegség elleni küzdelem hatékony eszköze előtt.
 
Az ASP már nemcsak számos európai országban, hanem az ázsiai és karibi országokban is nagy mortalitással fertőzi a vaddisznókat és a házisertéseket.
 
Az ANSES által kifejlesztett vakcina előnye, hogy nem génmódosítással állítják elő, ami lehetővé teszi a vadon élő állatok elleni alkalmazását. Ahhoz, a felfedezésből hatékony ipari fejlesztés legyen, és végső soron vakcinát állítsanak elő, még hátravan a gyártástechnológia kifejlesztése. Ennek érdekében az ANSES már tavaly augusztusban megkezdte vakcina szabadalmaztatási eljárását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

STRATÉGIAI CÉL AZ ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSE

2024. május 14. 16:38
Az agrártárca kiemelt figyelmet fordít élelmiszeripar támogatására, ennek érdekében 750 milliárd forintot különítettek el az ágazat fejlesztésére - jelentette ki köszöntőbeszédében dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, az I. MBH Élelmiszergazdasági Fórumon, Tihanyban.

Kitekintés a globális fokhagymapiacra

2023. január 05. 15:09
Tavaly az európai száraz és meleg időszak miatt számos piacon csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, valamint jelentős fokhagymatermesztő országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország termelése is visszaesett. A gyorsan emelkedő energiaárak kihatással vannak a fokhagyma tárolási költségeire, így az árakra is.