ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények

2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.
ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények
Az ANSES Ploufragan-Plouzané-Niort Laboratóriuma kutatása szerint lehetségesnek tűnik az ASP elleni vakcina létrehozása. Az Environmental and Occupational Health & Safety szerint a kezdeti eredmények megnyitották az utat a betegség elleni küzdelem hatékony eszköze előtt.
 
Az ASP már nemcsak számos európai országban, hanem az ázsiai és karibi országokban is nagy mortalitással fertőzi a vaddisznókat és a házisertéseket.
 
Az ANSES által kifejlesztett vakcina előnye, hogy nem génmódosítással állítják elő, ami lehetővé teszi a vadon élő állatok elleni alkalmazását. Ahhoz, a felfedezésből hatékony ipari fejlesztés legyen, és végső soron vakcinát állítsanak elő, még hátravan a gyártástechnológia kifejlesztése. Ennek érdekében az ANSES már tavaly augusztusban megkezdte vakcina szabadalmaztatási eljárását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
 
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt

2024. január 08. 15:21
Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 24. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
 
Mint írták, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.