Átadták a DélkerTÉSZ új logisztikai központját Szentesen

2023. április 28. 11:23
Átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) új, 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központját csütörtökön Szentesen, amely 2,7 milliárd forintból épült meg.
Átadták a DélkerTÉSZ új logisztikai központját Szentesen
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, az átadóünnepségen elmondta: jó látni, hogy a kormány "vidékfejlesztésre irányuló tevékenységének lassanként, de biztosan beérik a gyümölcse".Hozzátette, a DélKerTÉSZ az ország legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezete. Az államtitkár szerint a beruházást "nyugodtan lehet tekinteni egy mérföldkőnek, amellyel a szövetkezet szintet lépett".
 
A szövetkezet két évtizede dolgozik azon, hogy összefogja a szentesi és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, és integrálja a termelést - jegyezte meg. Elmondta, hogy a beruházás megvalósításához a társaság a költségek 27 százalékára uniós forrást és 44 százalékára nemzeti forrást kapott. Az államtitkár szólt arról, hogy 2023-tól a mezőgazdasági beruházások támogatási rendszerének alapja a Közös Agrárpolitika (KAP), amelynek célja az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése. A KAP stratégiai terve három részből áll: gazdaságfejlesztési beavatkozások, zöld elem és a megújuló vidékintézkedés csomagja.
 
Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a logisztikai központ megépítése a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása. Új korszak kezdődhet ezzel a DélKerTÉSZnél - mondta. Kitért arra, hogy a cégnél évről évre nőtt az értékesítés, és ez indokolta az új logisztikai központ létrehozását. A számítások szerint 2027 végére a jelenlegihez képest megduplázódhat a termelés - fűzte hozzá.
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult, és csaknem ötszáz tagjának tevékenységét fogja össze. A társaság a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék alkotják, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejeskáposztát és kínai kelt is termesztenek. A projekt keretében hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki, amelyek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai. 2029-ig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak a társaságnál.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

„Hihetetlen űrt töltött be” – emlékezés Schmidt Egon ornitológusra

2023. február 02. 13:47
A Kossuth-díjas író egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életútjáról Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjével beszélgettünk.
 
Schmidt Egon írói munkássága körülbelül száz könyvből áll, de több mint 3500 ismeretterjesztő írása is megjelent. Igazán nagy ismertsége talán mégis a Magyar Rádió Oxigén című műsorának köszönhető, amiben 17 éven át jelentkezett heti rendszerességgel madaras rovatával, az ő jellegzetes orgánumán – fogalmazott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
 

75 százalékos támogatás jár erre a vetőmagra

2023. április 27. 12:14
Megjelent a fűszerpaprika-termesztők által igénybe vehető támogatásról szóló tájékoztató.
 
A fűszerpaprika-termelők a 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet alapján vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására.