ÁTADTÁK A FIRSTFARMS HUNGARY KFT. ÚJ SERTÉSTELEPEIT

2023. április 24. 10:16
Átadták a FirstFarms Hungary Kft. új sertéstelepeit pénteken. A nyolcmilliárd forintos beruházást 2,5 milliárdos állami támogatással valósította meg a dán tulajdonú cég a Békés vármegyei Telekgerendáson és Pusztaföldváron.
 
Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az átadón elmondta, a magyar sertéságazat a rendszerváltás óta számos viszontagságon ment keresztül. A mostani beruházás előremutató, ugyanis az ágazat külső kitettsége csökkenthető azzal, ha a sertéseket Magyarországon nevelik és vágják le - húzta alá.
ÁTADTÁK A FIRSTFARMS HUNGARY KFT. ÚJ SERTÉSTELEPEIT
Mivel a növénytermesztéssel ellentétben az állattenyésztésben nincsenek közvetlen uniós támogatások, ezért a kormány a vidékfejlesztési programok tervezésekor kiemelten segíti az állattartókat: fejlesztési és beruházási támogatásokkal, szabályozással, a közösségi marketing eszközeivel, válság- és járványvédelmi támogatásokkal, az exportpiacok bővítésével - fejtette ki. Eddig állattartó telepek korszerűsítésére 2014 óta 400 milliárd forintot meghaladó támogatást adtak - jegyezte meg.
A helyettes államtitkár emlékeztetett, a kormány úgy döntött, hogy a 2020-2027-es uniós támogatások mellé maximális, 80 százalékos hazai társfinanszírozást biztosít, így 4265 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre. "Ez történelmi lehetőséget biztosít a magyar mezőgazdaság számára" - fogalmazott.
Anders Norgaard, a FirstFarms csoport vezérigazgatója elmondta, ez a legnagyobb beruházás a cég életében; a telekgerendási fiaztató telepre május első hetében érkeznek az első süldők. Köszönetét fejezte ki a 2,5 milliárd forintos állami támogatásért. Herczeg Tamás, Békés vármegye 1. választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, 40 éve Magyarországon körülbelül 10 millió sertés volt, ma 2,5 millió, így  "van hova fejlődni". A beruházással nem csak új munkahelyek jönnek létre, de fejlődik a települések úthálózata is, és szervestrágyával tudják ellátni a gazdákat - tette hozzá.Erdős Norbert Békés vármegye 4. választókerületének országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a 2,5 millió sertésből Békésben mintegy 245 ezret tenyésztenek, amivel a vármegye a harmadik legnagyobb sertéselőállító Magyarországon. Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2022. február 24-én tették le a beruházás alapkövét, aznap, amikor kitört az orosz-ukrán háború, amely átírta a nyersanyagpiaci árakat. Ennek ellenére sikerült 14 hónap alatt befejezni az építkezést.
 
A 14 hónap alatt elkészült beruházás során Telekgerendáson kétezer férőhelyes koca fiaztató telep épült; Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep, ezekkel 4500 koca tenyésztésére van lehetőségük. A két telephelyen mintegy 18 500 négyzetméter alapterületű épületegyüttest építettek, amelyhez 1750 teherautónyi betont fektettek le. Az épületek áramellátását napelemek biztosítják, az optimális hőmérsékletet - Magyarországon egyelőre egyedülálló technológiával - hígtrágyából visszanyert hővel biztosítják. A beruházás 20-30 új munkahelyet teremet a térségben.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A mesterséges édesítőszerekben lévő vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t

2023. június 13. 15:44
A szukralóz-6-acetátról - a szukralóz emésztése során keletkező vegyületről - szóló új tanulmány eredményei megkérdőjelezik az általánosan használt mesterséges édesítőszerek biztonságosságát.
A szukralóz a cukornál körülbelül 320-1000-szer édesebb mesterséges édesítőszer, amelynek kalóriatartalma nulla. Élelmiszerek széles skáláján használják, többek között diétás italokban, rágógumikban, cukormentes lekvárokban, kávészirupokban és szószokban.

Libamájjal, mézzel, húskészítményekkel nyűgözzük le az arab világot

2023. február 20. 19:03
Dubajban mutat be magyar élelmiszereket az Agrármarketing Centrum.
 
Az Agrármarketing Centrum (AMC) magyar élelmiszereket mutat be a világ egyik vezető élelmiszeripari szakkiállításán, amely hétfőtől péntekig tart nyitva Dubajban – közölte az AMC hétfőn az MTI-vel.