Átadták a Hungarikum-média és a Hungarikum-díjakat

2024. március 22. 14:26
Hét nemzeti érték Hungarikum-díjat, a közmédia két műsora pedig Hungarikum Liget Média-díjat kapott a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, amelyet csütörtökön este rendeztek meg a Veszprémi Petőfi Színházban.
Átadták a Hungarikum-média és a Hungarikum-díjakat
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók. Történelmi értelemben utalnak a magyarságra, nem csupán a múltra jellemzőek, de a jobb jövő reményében megjelenő értékek összességét is jelentik - mondta. V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott: a "hungarikumokra szeretettel tekintünk, az örökös elkötelezettségével". Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban, megmutathatjuk általuk magunkat. Példát adnak és inspirálnak - tette hozzá.
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a díjátadó gála a 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program méltó folytatása. Ahogyan az Európa kulturális fővárosa programsorozatnak, úgy a hungarikum bizottságnak is az a célja, hogy megmutathassuk kulturális kincseinket Európának - emelte ki. A IV. Hungarikum Díjátadó Gálán díjat kapott a magyar cifraszűr,
a lángos,
a Pozsonyi kifli, a füredi Anna-bál,
a székelykapu,
székelykapu - Google keresés | Amazing gates, Beautiful entryways, House in  the woods
a teqball mint sport,
Hungarikum-díjat kapott a teqball, közmédiás műsorokat is jutalmaztak
és a höveji csipke.
Höveji Csipke
A Hungarikum Liget Média-díját a Kossuth Rádió Országjáró műsora, valamint a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című filmsorozat munkatársai kapták meg. Az Országjáró című műsor 2018 óta hallható a Kossuth Rádióban, segítségével a hallgatók hétről hétre bebarangolhatják a Kárpát-medencében élő magyarság különleges helyeit, bepillantást nyerhetnek az adott tájegység kulturális, építészeti és gasztronómiai örökségébe. Az Ízőrzők a Duna Televízió és a Duna World csatornán 2007 óta látható országjáró, ismeretterjesztő filmsorozat, amelyben az alkotók, Róka Ildikó és Móczár István a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett a meglátogatott településeket is részletesen bemutatják.
 
A Hungarikum-média díjat az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért. A díjazottak Tóth Péter grafikusművész kisplasztikáját kapták meg. A patinázott színesfém ötvözet és a csiszolt gránit felhasználásával készült alkotás a napkorongot óvón közrefogó stilizált kezekkel a hungarikum szellemiségét szimbolizálja. Magassága a posztamenssel 420 milliméter. A gála megrendezésének célja, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeink megbecsülésének fontosságára. Az első gála 2013-as megrendezése óta összesen 82 "hungarikum gazdának" adták át a díjat - áll a szervezők által kiadott közleményben.
 
forrás: kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Történelmi lépés: a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében vettünk részesedést

2024. június 06. 13:04
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép.

Ilyen feltételekkel dolgozhatnak a vendégmunkások Magyarországon

2023. június 14. 11:13
A jogszabály 2023. november 1-jén lép hatályba.
 
Az Országgyűlés 135 igen, 47 nem és 10 tartózkodó szavazattal elfogadta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt, amely a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve, speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozza meg a vendégmunkás fogalmát és a rá vonatkozó szabályokat.