Átadták a somogyvámosi Krisna-völgy járgányházát

2023. május 22. 13:58
A hagyomány, a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás a stratégiai jelentőségű kérdések a jövőnk szempontjából - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a somogyvámosi Krisna-völgy hagyományos járgányház átadóján, szombaton.
A tárcavezető emlékeztetett, a somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu Európában. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi és vonzó.
Átadták a somogyvámosi Krisna-völgy járgányházát
Nagy István kiemelte, a biogazdálkodásnak és turisztikai vonzerőnek most egy újabb lendületet ad a járgányház megnyitása.
 
A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott beruházás része az ökrök által hajtott szárazmalom, ahol gázolaj nélkül állíthatók elő a mindennapi élethez szükséges alapanyagok.
A látogatók pedig közelről megtekinthetik az őrlés, cséplés, hántolás, csomagolás, tárolás, kezelés és fafeldolgozás termelési folyamatait. Mindezeket pedig meg is tanulhatják az új oktató helyiségben. Hozzátette: így kapcsolódik össze a hagyomány és a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás. Mindkettő stratégiai jelentőségű kérdés a jövőnk szempontjából.
 
 
Az agrárminiszter hangsúlyozta, mind erkölcsi, mind fizikai értelemben a megmaradásunk alapja, hogy megőrizzük a hagyományos-természetes világképet, a falusi élet és munkakultúra értékeit, fejlesszük és továbbadjuk az utánunk következő generációknak is. Hozzátette, ehhez az szükséges, hogy megtaláljuk és megőrizzük a teremtett világ egyensúlyát és egységét azért, hogy ne vesszen el az a tudás, amely minden körülmények között ételt tud adni az asztalra.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Öntözési célú kutak: itt vannak az engedélyezés tudnivalói

2022. december 23. 17:55
Aktualizálta a NAK az öntözéssel kapcsolatos útmutatóját.
 
Frissítésre került a NAK „Öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások” c. kiadványa, mely a NAK portálján érhető el.
 
 

Egyre szorosabb a kapcsolat a külhoni magyar gazdákkal, falugazdászokkal, borászokkal

2023. december 04. 14:46
A Kárpát-medencei Összefogás Fórum egy olyan ünnep, amely megmutatja, hogy a magyarság által javasolt térségi együttműködés milyen óriási felhajtóerőt jelent. A kormány az agrárpolitikában is odafigyel a nemzeti összetartozásra és a külhoni magyarságra. Élő és egyre szorosabb kapcsolatunk van a külhoni gazdákkal, falugazdászokkal, borászokkal. Megosztjuk, amink van, hogy több legyen, és tanúbizonyságát adjuk az egymás iránti szolidaritásnak, az együttműködés erejének – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, ma, dec.4.-én Budapesten.