Átadták a Szeleta Park Látogatóközpontot Miskolcon

2023. december 14. 18:05
A Szeleta Park Látogatóközpont a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.
A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után, először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal – jelentette ki Rácz András a létesítmény átadóján szerdán, dec.13.-án, Miskolcon.
Átadták a Szeleta Park Látogatóközpontot Miskolcon
Az államtitkár arról is beszélt, hogy tavaly ünnepelte 45. évfordulóját a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely 1977-ben hazánkban a harmadik, azonban az első hegyvidéki, erdős nemzeti parkként alakult meg. A magyar nemzeti parkok közül itt található a legtöbb barlang, az országban nyilvántartott 4000 közül 1100. Az elmúlt programozási időszakban az igazgatóság 23 projektet 9,6 milliárd forint nagyságrendben valósított meg, olyan beruházásokkal, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház. A Szeleta Park jelentős szerepet tölthet be a térség fejlesztésében a Bükk-vidék Geopark kiinduló pontjaként. Az UNESCO Globális Geopark Tanácsa idén szeptemberi ülésen ugyanis alkalmasnak találta a geoparkot az UNESCO Globális Geopark cím viselésére, a végső döntés tavasszal várható – mondta Rácz András.
Átadták a Szeleta Park Látogatóközpontot Miskolcon
A Bükk keleti kapujában megépült látogatóközpont „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.
Szeleta Park – Látogatóközpontban mutatják be az Európában egyedülálló  őskori kultúrát | Magyar Építők
Mindezt nemcsak grafikusan, hanem interaktív felületeken és 2-/3D-s filmeken keresztül is. Az épületben lévő Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház az 5-12 éves korosztály számára készült.
Megnyílt a Szeleta Park Látogatóközpont Miskolcon
A gyerekek leereszkedhetnek a „Töbör gödörbe”, többszintes alagútrendszerben kalandozhatnak, miközben megfigyelhetik a Bükk hegység élővilágát. Felfedezéseik közben találkozhatnak a kardfogú tigrist, de kipróbálhatják a régészkedést is. A létesítmény előtti téren a Bikkmakk játszótér, a belépővel látogatható parkban a Pókfonal játszótér várja a kicsiket.
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország vár: Barlangjaink a légúti problémák gyógyítói

2023. január 09. 14:59
Ősidők óta tudjuk, hogy a barlangok bizonyos esetekben gyógyhatással bírnak. Szerencsés természeti adottságainknak köszönhetően gyógyító barlangokban sem szűkölködünk.
A középkorban számos barlang azért vált messze földön híres zarándokhellyé, mert csodás gyógyulásokat tulajdonítottak nekik. A 19. és a 20. század során sok esetben véletlenül fedezték fel a gyógyító hatásukat. Megfigyelték, hogy a barlangokban hosszabb ideig tartózkodók között nem fordul elő tüdőbeteg, az asztmában, szénanáthában, hörghurutban szenvedők állapota pedig lényegesen javul.

Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban

2024. január 29. 17:21
Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védik a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításban szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban.