Átadták hazánk legnagyobb uborkatermesztő üvegházát

2024. május 21. 13:21
Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop. A hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
Átadták hazánk legnagyobb uborkatermesztő üvegházát
A május 17-ei üvegházmegnyitón részt vett Dr. Nagy István agrárminiszter, Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és kormánybiztos, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Dr. Kancz Csaba Komárom-Esztergom vármegyei főispán, valamint Dr. Szentirmai István, Ács polgármestere is.
 
A beruházás összege eléri a 6 milliárd forintot, ehhez a kormány 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vidékfejlesztési Program keretében. A fejlesztéssel 80 új munkahely jött létre - mondta el az átadás alkalmából az agrárminiszter a helyszínen.
Átadták hazánk legnagyobb uborkatermesztő üvegházát
Nagy István ismertette, a kertészeti ágazatban csaknem 7300 támogatói döntés született, 190 milliárd forint összegben. A támogatások elősegítették 800 ezer négyzetméternyi üvegház és 465 ezer négyzetméternyi fóliaház megépítését, illetve korszerűsítését. Ez összesen 1,26 millió négyzetméternyi kapacitást jelent a hajtatásos növénytermesztésben.
Átadták hazánk legnagyobb uborkatermesztő üvegházát
A Vidékfejlesztési Program keretében megvalósult mintegy 452 ezer köbméternyi hűtőház, illetve mintegy 900 hektáron épült ki jéghálós védelmi rendszer, beszereztek 280 tavaszi fagykárt megelőző rendszert, és csaknem 14 ezer betakarítógéppel, erőgéppel, traktorral és kertészeti tevékenységet segítő eszközzel bővült a termelésbe vonható gépek köre - részletezte a miniszter.
Átadták az ország legnagyobb uborkatermesztő üvegházát Ácson - FruitVeB
Bindics Zsolt, a GreenCoop csoport elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az ácsi Termál-Kertészet Kft. a szlovák-magyar termelői csoport tagjainak közös tulajdona. A GreenCoop csoport Csallóközaranyoson 20 éve építette az első üvegházat, ma Szlovákiában négy létesítményük van, Magyarországon Ácson és Győrben vannak jelen.
Hathektáros üvegházban termesztenek kígyóuborkát Ácson | Sokszínű vidék
A cégcsoport 500 dolgozója 10 millió kilogramm paradicsomot termel. A társaság minden üvegházát geotermikus energiával fűti és napelemeket használ, így energiaigényük 98 százaléka megújuló forrásból származik. A téli időszakban a természetes világítás hiánya miatt nem termesztenek gyümölcsöt, logisztikai központjuk 120 munkatársa ekkor zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozik - ismertette az elnök.
Store Insider - Indul az uborkaszezon
Bindics Zsolt elmondta, hogy az ácsi beruházás 10 év után térül meg, de ehhez csúcsteljesítményt kell nyújtani. A vállalatcsoport teljes éves árbevétele 40 millió euró.
 
forrás: AM

Kapcsolódó cikkek

Hajszállal a tavalyi árak felett a vágósertés ára

2023. október 18. 17:52
Az elmúlt hetekben többnyire ismét csökkent a sertés ára.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágósertés szállítási költséggel növelt vágóhídi belépési ára 2023. 40. hetén így alakult:
hazai termelésből származó vágósertés: 896,65 Ft/kg hasított meleg súly, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy éve,
importból származó vágósertés: 880,39 Ft/kg hasított meleg súly, 3,6 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu