Az agilitás nem cél, hanem eszköz

2022. július 21. 08:15
Miért fontos az agilitás emberi oldala? Mi kell ahhoz, hogy egy agilis transzformáció valóban elkezdődjön? Milyen változásra van szükség a fejekben és a mindennapi működésben? Erről kérdeztük Bársony Balázst, a Legacy Trénerét, aki a Tréning Kerekasztal Konferencián is beszélni fog a témáról.
Az agilitás nem cél, hanem eszköz

Mitől aktuális a téma, agilitásról, de még inkább annak emberi oldaláról beszélni? 

Magának az agilitásnak, az agilis szervezeti működésnek az aktualitását a szervezetek által napjainkban megtapasztalt millió gyors változás adja. Mondhatni, az elmúlt 10 évben már ugyanígy tapasztalható volt a jelenség, mára még több, még gyorsabban felbukkanó, még nagyobb jelentőségű változásokkal kell az üzleti vállalkozásoknak szembenézniük. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Aki erre jól szeretne reagálni, annak érdemes olyan módszertanokat beépíteni a mindennapi működésébe, amivel az alkalmazkodóképességét javíthatja. Aki jobban alkalmazkodik, képes életben maradni, akár növekedni, aki nem... 

Az emberi oldala azt jelenti, szükség van egy olyan hozzáálláscsomagra, attitűdgyűjteményre, ami magát a módszertant jól képes működtetni. Elengedhetetlen, hogy először az "agilis mindsetről" beszéljünk, és csak utána jöhetnek a módszertanok, keretrendszerek, szerepköri sajátosságok, események, dokumentumháttér. 

Miben más az AGILIS mindset, mint egy jól működő, általános hozzáállás, amit a munkahelyeken várnak a munkatársaktól?

Semmiben és mégis sok mindenben. Mondani szokták, hogy mivel az ember alapvetően agilis, és képes alkalmazkodni a változásokhoz, ezért magában hordozza mindezeket a tulajdonságokat, amivel agilis munkakörnyezetben jól tud működni.

Említhetnénk a tiszteletet, a bátorságot, a fókuszált munkavégzést, a figyelmet, a visszajelzések gyakorlását, a nyitottságot vagy a kreativitást. Mégis, több esetben azt tapasztaljuk, hogy ezeknek nem minden szervezeti kultúra enged automatikusan teret.

hibázás kultúrája például igencsak eltérő az egyes munkahelyeken, még akár vezetője is válogatja, ki hogyan áll az alkalmazottak hibázásához. Az agilis módszertanok ezeket nagyító alá helyezik, figyelmet fordítanak mindennapi gyakorlásukra, mert azt vallják, csak ezek megléte mellett lehet igazán agilis egy szervezet.

Ezért egy agilis transzformáció szükség szerint a fejekben kell, hogy elkezdődjön és csak utána következhet a mindennapi munkavégzés rutinjának, gyakorlatának megváltoztatása.

Mire számíthatnak a hallgatók a konferencia ezen blokkjában?

Mindenekelőtt őszinteségre, semmiképp nem az agilitás célzott népszerűsítésére, sokkal inkább azon kötelező hozzávalók megismerésére, melynek tudatában ők maguk tudnak döntést hozni arról, számukra vajon egy lehetséges jövőbemutató megoldás lehet-e, ha a módszertant részben, elemeiben vagy egészben a mindennapi működésük részévé, motorjává teszik.

Az agilitás nem cél, hanem eszköz, amit van lehetőség választani, amennyiben úgy ítéli meg a management, hogy ez az, ami segíti a célok megvalósulását, az ügyfelek jobb kiszolgálását, a MINDENKORI változásokhoz jól alkalmazkodó szervezet kialakítását.

https://www.hrportal.hu/hr/az-agilitas-nem-cel-hanem-eszkoz-20220720.html

Kapcsolódó cikkek

Ki lehet akasztani a megtelt táblát a Balatonra: ez várja a családokat a hosszúhétvégén

2020. augusztus 19. 08:21
Hónapokkal ezelőtt még azon kellett aggódniuk a balatoni szolgáltatóknak, hogy hogyan tudnak fennmaradni. Hogy hogyan tudják elkerülni a végleges bezárást és az alkalmazottak elbocsájtását. Most, hogy már nem kell otthon maradnunk és nagyjából szabadon lehet közlekedni az országban az emberek újra elkezdtek utazni, és a legtöbbjük idén a belföldi nyaralás mellett döntött. Az elmúlt hetekben a HelloVidék is körbenézett a Balaton partján és a Balaton-felvidéken. Az utunk során azt tapasztaltuk, hogy egész nyugodtan ki lehet akasztani a „megtelt” táblát. A gazdaság jelen helyzetéről és a várható bevételekről Hoffmann Henriket, a Balatoni Turizmus Szövetség elnökét, a magyar tenger telítettségének a járványra gyakorolt hatásáról pedig dr. Kemenesi Gábort a Pécsi Tudományegyetem virológusát kérdeztük.

A precíziós gazdálkodásé lesz a jövő

2017. január 19. 08:01
Az agrárium fejlődését szolgálja a Kaposvári Egyetem bázisprojektje – Éveken belül termelésbe állnak a hőtűrő baromfihibridek