Az agilitás nem cél, hanem eszköz

2022. július 21. 08:15
Miért fontos az agilitás emberi oldala? Mi kell ahhoz, hogy egy agilis transzformáció valóban elkezdődjön? Milyen változásra van szükség a fejekben és a mindennapi működésben? Erről kérdeztük Bársony Balázst, a Legacy Trénerét, aki a Tréning Kerekasztal Konferencián is beszélni fog a témáról.
Az agilitás nem cél, hanem eszköz

Mitől aktuális a téma, agilitásról, de még inkább annak emberi oldaláról beszélni? 

Magának az agilitásnak, az agilis szervezeti működésnek az aktualitását a szervezetek által napjainkban megtapasztalt millió gyors változás adja. Mondhatni, az elmúlt 10 évben már ugyanígy tapasztalható volt a jelenség, mára még több, még gyorsabban felbukkanó, még nagyobb jelentőségű változásokkal kell az üzleti vállalkozásoknak szembenézniük. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Aki erre jól szeretne reagálni, annak érdemes olyan módszertanokat beépíteni a mindennapi működésébe, amivel az alkalmazkodóképességét javíthatja. Aki jobban alkalmazkodik, képes életben maradni, akár növekedni, aki nem... 

Az emberi oldala azt jelenti, szükség van egy olyan hozzáálláscsomagra, attitűdgyűjteményre, ami magát a módszertant jól képes működtetni. Elengedhetetlen, hogy először az "agilis mindsetről" beszéljünk, és csak utána jöhetnek a módszertanok, keretrendszerek, szerepköri sajátosságok, események, dokumentumháttér. 

Miben más az AGILIS mindset, mint egy jól működő, általános hozzáállás, amit a munkahelyeken várnak a munkatársaktól?

Semmiben és mégis sok mindenben. Mondani szokták, hogy mivel az ember alapvetően agilis, és képes alkalmazkodni a változásokhoz, ezért magában hordozza mindezeket a tulajdonságokat, amivel agilis munkakörnyezetben jól tud működni.

Említhetnénk a tiszteletet, a bátorságot, a fókuszált munkavégzést, a figyelmet, a visszajelzések gyakorlását, a nyitottságot vagy a kreativitást. Mégis, több esetben azt tapasztaljuk, hogy ezeknek nem minden szervezeti kultúra enged automatikusan teret.

hibázás kultúrája például igencsak eltérő az egyes munkahelyeken, még akár vezetője is válogatja, ki hogyan áll az alkalmazottak hibázásához. Az agilis módszertanok ezeket nagyító alá helyezik, figyelmet fordítanak mindennapi gyakorlásukra, mert azt vallják, csak ezek megléte mellett lehet igazán agilis egy szervezet.

Ezért egy agilis transzformáció szükség szerint a fejekben kell, hogy elkezdődjön és csak utána következhet a mindennapi munkavégzés rutinjának, gyakorlatának megváltoztatása.

Mire számíthatnak a hallgatók a konferencia ezen blokkjában?

Mindenekelőtt őszinteségre, semmiképp nem az agilitás célzott népszerűsítésére, sokkal inkább azon kötelező hozzávalók megismerésére, melynek tudatában ők maguk tudnak döntést hozni arról, számukra vajon egy lehetséges jövőbemutató megoldás lehet-e, ha a módszertant részben, elemeiben vagy egészben a mindennapi működésük részévé, motorjává teszik.

Az agilitás nem cél, hanem eszköz, amit van lehetőség választani, amennyiben úgy ítéli meg a management, hogy ez az, ami segíti a célok megvalósulását, az ügyfelek jobb kiszolgálását, a MINDENKORI változásokhoz jól alkalmazkodó szervezet kialakítását.

https://www.hrportal.hu/hr/az-agilitas-nem-cel-hanem-eszkoz-20220720.html

Kapcsolódó cikkek

Május elsején

2022. május 03. 11:09
A május elsejei munkásünnep legfontosabb követelése a nyolc órás munkaidő bevezetése volt, vagyis a munkaidő csökkentése. Mégpedig nem azért, mert a munkavállalók nem szerettek volna dolgozni. Ellenkezőleg. Azért, mert tudták, a munkaidő csökkentése lehetőséget ad számukra a gondos, jó minőségű munkára, emellett pedig a pihenésre, a szórakozásra, az emberhez méltó életre.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

2020. május 22. 08:57
Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár.