Az agrárminiszter AGROmashEXPO 2023 megnyitóján mondott beszéde

2023. január 30. 14:00
Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban, ezt bizonyítja, hogy évek óta dinamikusan nő a magyarországi mezőgazdasági gépek értékesítése – mondta az agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás megnyitóján szerdán Budapesten a Hungexpon.
 
Nagy István kiemelte, 2021-ben átlépte a 300 milliárd forintot a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma. A növekedés 2022-ben is folytatódott: csak új mezőgazdasági gépekre és eszközökre a gazdálkodók tavaly az év első kilenc hónapjában 269 milliárd forintot költöttek.
Az agrárminiszter AGROmashEXPO 2023 megnyitóján mondott beszéde
A miniszter kitért azokra a kormányzati döntésekre is, amelyek 2023-ra nézve komoly segítséget jelentenek a magyar gazdálkodóknak. Példaként említette a kizárólag a mezőgazdaság számára biztosított hitelmoratórium lehetőségét, a 2022 utolsó három hónapjában kifizetett több mint 320 milliárd forint jövedelempótló agrártámogatást, és az idei évre tervezett 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás kifizetésének a lehetőségét is.
 
A tárcavezető emlékeztetett, hogy tavaly novemberben az Európai Bizottság elfogadta Magyarországnak a Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai tervét, amely történelmi lehetőség a magyar vidék és az egész agrárium számára. Az uniós források kiemelkedő, 80 százalékos nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a gazdálkodók és az élelmiszerfeldolgozók számára. A stratégiai terv 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. Ez utóbbinak több mint felét gazdasági fejlesztésre fordítják, így meghatározó lesz a hatékonyságot, versenyképességet növelő beruházások támogatása, ezen belül pedig a digitális technológiákra átállás ösztönzése.
 
Hozzátette, továbbra is fenntartják az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztésének kiemelt támogatását. A cél a mezőgazdasági üzemek energia önellátásának növelése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatása.
 
"A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz a jelenlegi rendkívüli körülmények között is nélkülözhetetlen az, hogy előre meneküljünk, és  modernizáljuk az ágazatot" – fogalmazott Nagy István.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Képtelenség lesz eladni a búzát és a lisztet?

2023. április 24. 10:39
Jelentősen zuhant ebben a hónapbana gabona és liszt ára Magyarországon. Néhány hónapja még 140-150 ezer forintot is adtak egy tonna búzáért, de ma már örülnek a termesztők, ha 110 ezerért megszabadulnak tőle.

2027-ig nem lesz kötelező ugaroltatás?

2024. március 11. 16:20
Tartósan, legalább 2027-ig önkéntes lehet a szántóterületek négy százalékának parlagon hagyása – jelentette be Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos pénteken a Radio Wnet lengyel csatornának adott interjúban.