Az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer megvásárlásához 2018-ban is igényelhető támogatás

2018. február 26. 08:27
A Földművelésügyi Minisztérium 240 millió Ft keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75%-os támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez. Felhívjuk a termelők figyelmét, hogy a megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Maga a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédőszeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a betegség ugyan nem terjedt el az országban, ugyanakkor az agrártárca fontosnak tartja a következetes termelői megelőzést.

A megelőzéshez és a betegség megjelenése esetén a felszámoláshoz is vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. A támogatás a növényvédőszer vételárának 75%-át, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft-ot tesz ki. A szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédőszer után is igényelhetik a 75%-os támogatást.

Azon szőlőtermelők, akik a megelőzésükhöz igényelnek támogatást, azt első körben márciusban tehetik meg. Ezt és a védekezési időszakban elvégzett növényvédőszeres kezelést követően nekik egy második kérelmet is be kell majd nyújtani augusztus 15-ig. Ugyanakkor a betegség felszámolásához kapcsolódó támogatást is ez utóbbi kérelmen – a növényvédőszeres kezelést követően, augusztus 15-ig – lehetséges majd igényelni a növényvédelmi hatóság által körülhatárolt terület vonatkozásában. A támogatásigénylés ez utóbbi teendőiről a Kincstár a későbbiekben majd egy külön közleményt fog megjelentetni.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak május 1-től július 31-ig tart mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert kijuttatni a szőlőültetvényen.

A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet, valamint a Kincstár növényegészségügyi megelőzés támogatásával kapcsolatban most megjelent közleménye tartalmazza, amely ide kattintva érhető el.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: 190 ezer új típusú őstermelő igazolványt adtak ki szeptember végéig

2016. október 18. 08:03
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptember végéig 190 ezer új típusú őstermelő igazolványt adott ki a július végéig igényelőknek - közölte a köztestület az MTI-vel.

A magyar mezőgazdaság méltó seregszemléje

2018. augusztus 13. 07:50
Augusztus 10-én, pénteken nyílt meg és vasárnapig tart az idei, sorrendben 25. Szentlőrinci Gazdanapok rendezvény.