Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
 
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.
Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak
Kedden tehát megtörtént a kivezetésük, a hvg.hu pedig megnézte, hogyan változtak az árak a boltokban. 
 
A teljes képhez hozzátartozik, hogy az árstop valójában nem szűnt meg teljesen, hiszen a kormány azt várja el a kiskereskedőktől, hogy az eddig hatósági áras termékeket legfeljebb beszerzési áron értékesítsék vásárlóiknak. És lesznek kötelező, legalább 15 százalékos akciózások is, amelyek szintén megelőzhetik az élelmiszerárak kilövését.
 
A hvg.hu gyűjtése szerint a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tej most 205–275 forint között kapható, ami alig olcsóbb a 259–329 forintért kínált 1,5 százalékos tejhez képest. Vénusz napraforgó étolaj jelenleg 728–951 forintért kapható, a saját márkás termékek ennél sokkal olcsóbbak is lehetnek.
 
A búzafinomliszt ára a 169–199 forintos sávban mozog, a legnagyobb csapást viszont a kristálycukor jelentheti a pénztárcánkra. A befőzési szezon közepén az eddigi 229 forint helyett a legtöbb helyen 400 forintnál is drágábban kapható.
 
A burgonya ára változatlannak tűnik, az M-es méretű tyúktojás tízes kiszerelése 500–560 forint között kapható. Az 1299 forintos sertéscombnál ugyanakkor bő 30 százalékos drágulással szembesülhettek a vásárlók egyik napról a másikra, a jellemző ár itt 1700 forintról indul. A csirkemellfilé 1499 forintról 2000 forint közelébe drágult, a csirke far-hát 229 forintról 440-re.
 
A KSH adatai szerint 2022 januárja és 2023 júniusa között az élelmiszerek átlagos drágulása meghaladta a 48 százalékot. A hvg.hu számításai szerint egyik hétről a másikra mindez 8,5 százalékos drágulást jelent egy átlagos bevásárlás esetén.
 
forrás: agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.

A Tesco mogyorót, a Penny-Market mandulabelet hív vissza

2023. december 11. 13:47
Kártevő lehetséges jelenléte miatt mogyoró terméket hív vissza a Tesco Globál Zrt. – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.