Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat

2022. december 07. 12:44
A szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén – az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A december 5-18. között végrehajtásra kerülő ellenőrzés a szezonálisan népszerű termékkörökre (gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok) terjed ki elsősorban.
 
Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat
Előállító létesítmény, vendéglátóhely, piac, rendezvény
Az országos ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik. Kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége áll, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számon kérhetnek az ellenőrök.
 
Nobilis Márton kiemelte, idén is különös figyelmet kapnak a téli szezon népszerű termékei, mint például a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édesipari termékek. Emellett több terméktípus esetében emelt mintaszámmal, célzott laboratóriumi vizsgálatok is zajlanak majd. A kiemelten vizsgált termékek a szezonálisan kelendő gyümölcsök, a cukrászati kényelmi termékek, a fűszerek, valamint az alkoholos italok közül kerülnek ki.
 
Az iskolai büfékbe is benéznek!
Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék tevékenységének ellenőrzése, valamint tájékozódó jelleggel a kínálat áttekintése. A szakemberek vizsgálják az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire.
 
Bár az országos akció sok tekintetben megújul idén, a célja változatlan marad. Az ellenőrzéssorozat továbbra is arra irányul, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta az államtitkár.
 
Forrás: AM/Sajtóközlemény

Kapcsolódó cikkek

Több mint hatmilliárdos fejlesztést adtak át Nádudvaron

2023. január 09. 12:15
Csányi Sándor szerint a mai kor hatékonysági követelményeinek megtartása a siker kulcsa.
 
A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadót január 3-án tartották.

A MAGYAR PEZSGŐK VISSZATÉRTEK EURÓPA-ÉLVONALÁBA

2023. június 19. 11:40
A magyar kormány célja továbbra is világos, a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása és a feldolgozó üzemek technológiai fejlődésének elősegítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén, pénteken, Somlóvásárhelyen.