Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei

2023. november 20. 14:03
Napjaink élelmezési rendszerei hatalmas rejtett költségekkel terhelik az egészségünket, a környezetet és a teljes társadalmat. 154 országot vizsgálva a FAO szakértői 10 billió dollárra (a GDP 10%-ára) becsülik ennek összegét, áll a FAO közleményéből.
Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei
A rejtett kiadások több mint 70%-át generálja a többszörösen feldolgozott élelmiszerekben, zsírban és cukorban gazdag egészségtelen étrend, derül ki „Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete” című éves jelentésből. Ez hozzájárul a gazdasági termelékenység csökkenéséhez, főként a magas és közepes jövedelmű országokban, valamint az elhízás és a nem fertőző betegségek terjedéséhez.
A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát
A rejtett költségek ötöde kapcsolódik a környezethez, leginkább a káros üvegházhatású gázok és nitrogén kibocsátásában, mindez föld- és vízhasználati változásokban jelenik meg.
Az alacsony jövedelmű országokra aránytalanul nagy teher tevődik az agrár-élelmezési rendszerek rejtett költségeiből, ami a GDP-jük akár 25%-át is meghaladhatja. Ez az arány a közepes jövedelmű országokban 12%-os, míg a magas jövedelmű országokban 8%-os. Az alacsony jövedelmű országokban a szegénységgel és alultápláltsággal kapcsolatos rejtett költségek a legjelentősebbek.
A jelentésben arra biztatják a kormányzatokat és a privát szektor szereplőit, hogy megfelelő költségelszámolással vegyék számba az agrár-élelmezési rendszerek tényleges hatásait, annak érdekében, hogy a rejtett költségek által okozott károkat célzott lépéseken keresztül csökkentsék.
Érdemes deszikkálni? És ha igen, hogyan tegyük? - Agroinform.hu
Nem ez az első kísérlet az agrár-élelmezési rendszerek költségeinek felmérésére, a korábbiak is a FAO által becsült összeghez hasonló eredményre jutottak. Azonban a FAO jelentése abban tovább ment, hogy ezen költségeket először vette számba nemzeti szinten és tette lehetővé az országok közötti összehasonlítást.
A FAO által készített jelentés arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy az agrár-élelmezési rendszerek teljes költségvonzatát vegyék figyelembe, a klímaváltozás, szegénység, egyenlőtlenségek és éhezés elleni megfelelő lépések érdekében.
Világszerte nő az éhezés a koronavírus hatására – Hogyan segíthetünk  itthon? - vasarnap.hu
Egyúttal megjegyzik, hogy több innovációra lenne szükség a kutatás területén, illetve befektetésekre az adatgyűjtésbe és tudásátadásba, hogy a döntéshozók transzparens és egységes tájékoztatása megvalósulhasson – közölte a FAO.
 
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Kapcsolódó cikkek

Jó hír: lényegesen lassul az élelmiszerek drágulása

2024. április 04. 14:09
Sokan még most sem azt veszik meg, amit szeretnének, hanem azt, amit megengedhetnek maguknak.

Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

2023. szeptember 14. 17:51
Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.