Az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik kulcságazata

2018. október 04. 08:56
Magyarország versenyképességének javításáért az olyan élelmiszeripari vállalatok is sokat tesznek, amelyek képesek folyamatosan megújítani termelésüket, gyors ütemben tudnak alkalmazkodni a piachoz, és megbízható termékkel látják el a fogyasztókat – emelte ki Varga Mihály a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. új csomagolóüzemének átadásakor.
A szarvasi cég 1,6 milliárd forintos fejlesztéséhez a kormány 805 millió forinttal járult hozzá a Nagyvállalati Beruházás Támogatás keretében.

A magyar gazdaság helyzetéről szólva Varga Mihály elmondta: a gazdasági növekedés ütemét tekintve Magyarország ma már az unió élmezőnyében van, a munkában állók száma csúcson van, a 4,5 milliót közelíti, a munkanélküliség a rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Gallicoop Zrt.

Magyarország ma már versenyképességi kihívás előtt áll, a kormány ezért a fejlesztések finanszírozása mellett az adózás könnyítésével, a béremelésekkel, a szakképzés átalakításával és a beruházások támogatásával kívánja a vállalatok hatékonyságát és termelékenységét erősíteni. Az eddig megtett gazdaságpolitikai lépések tartós és jó ütemű növekedést eredményeztek a gazdaság legtöbb területén – mutatott rá a miniszter kiemelve, hogy

a feldolgozó-, illetve az élelmiszeriparon belül kiemelkedő, 12 százalék feletti mértékben emelkedett a húsfeldolgozás és a húskészítmények gyártása egy év alatt Magyarországon.

Varga Mihály elmondta: a Gallicoop Zrt. ma piacvezető Magyarországon, a hazai pulykahús-kivitel több mint 40 százalékát a vállalat adja, így továbbra is ez a cég a legnagyobb hazai pulykahús-exportőr. A tárcavezető szerint a most átadott beruházás jó példa arra, hogyan tudja a magyar állam partnerként segíteni az olyan nagyvállalatok továbblépését, amelyek az uniós szabályok miatt kiszorulnak a fejlesztési forrásokból.

Fotó: Gallicoop Zrt.

A Békés megyei adatokról szólva Varga Mihály kijelentette:

a térség az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődött az elmúlt években, ami kedvező hatással volt a munkaerőpiaci folyamatokra nézve is.

A megyében foglalkoztatottak száma 130 ezerről 152 ezerre emelkedett 2010 óta, a növekedés legnagyobb része a versenyszféra munkahelyteremtésének volt köszönhető.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A cafeteria evolúciója

2018. október 02. 10:17
A Cafeteria Trend Magazin szeptemberi konferenciáján az 50-es generációnak sokat mondó húsjegytől a fiatalok által preferált All you can move kártyáig górcső alá kerültek azok a juttatási lehetőségek, amelyekkel a munkáltatók megpróbálták és megpróbálják ösztönözni (kapun belül tartan) a munkavállalóikat. Mondhatni a szemük elé tárult a juttatások fejlődése.

Húszmilliárd forintos Nestlé-beruházás Magyarországon

2016. április 26. 08:04
Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében, amely ezáltal a cégcsoport legnagyobb európai állateledelgyártó központjává válik.