Az erdőgazdálkodásra is hatással vannak a járványügyi korlátozások

2020. április 04. 07:52
A koronavírus-járványhoz kapcsolódó külföldi és hazai vészhelyzeti intézkedések az erdőgazdálkodókat és az erdészeti ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozták. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a március végi információk alapján összefoglalta a főbb nehézségeket, kockázatokat, és azok mérséklésének lehetőségeit.

Az állami és magán-erdőgazdálkodók a hazai erdőkből évente hozzávetőleg bruttó 7,5 millió köbméter faanyagot termelnek ki, közel 150-200 milliárd forint értékben. Jellemzően feldolgozatlanul értékesítik – jelentős hányadban külföldre – az általuk kitermelt faanyagot. Ezzel az erdőgazdálkodók jelentősen kiszolgáltatottá váltak a fapiaci viszonyoknak, amely az elmúlt két évben különösen éreztette a negatív hatásait. A jelen járványügyi helyzet tovább növelte ezeket a kockázatokat, ami komoly finanszírozási nehézségeket teremtett az ágazatban. A bevételkiesés ráadásul nem csak néhány hónapos időtávban okoz gondot, hanem gyakorlatilag véglegesnek tekinthető - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

A NAK – tagjai és a szakmai szervezetek közreműködésével – összegyűjtötte azokat a zömében állami intézkedési lehetőségeket, amely az ágazati szereplők helyzetét érdemben enyhíthetik, és amelyről a döntéshozókat is tájékoztatta, illetve tájékoztatja.

– Finanszírozási, foglalkoztatási helyzet javítása:
  -    A készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítása.
  -    Árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentése.
  -    Az erdőgazdálkodók általános költségterheinek enyhítése
  -    Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó hitelezés feltételeinek javítása
  -    Állami támogatásokhoz való hozzáférés gyorsítása
  -    A Vidékfejlesztési Program keretében nem támogatható egyes erdőfenntartási feladatok finanszírozásának elősegítése

– Erdőgazdálkodói kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidők kitolása, erdőgazdálkodási bírságok feltételes elengedése.

– Az állami támogatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatási kötelezettségek átmeneti elengedése.

– Beruházási támogatások összegének újraszámítása a támogatás jóváhagyásakor.

– Az erdőgazdálkodás gazdasági feltételeinek hosszú távú javítása.

 

A teljes elemzés  pdfitt olvasható (588 KB) .


(A 2020. április 2-i helyzetelemzést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készítette, együttműködésben szakmai partnerszervezetekkel)

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

2020. augusztus 03. 08:56
Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Az erdőökológiai kutatások jelentik a gazdálkodás alapját

2019. június 11. 12:16
Kilencedik alkalommal rendezett tudományos szemináriumot a NAIK Erdészeti Tudományos Intézete. Az online is követhető június 6-i konferencia témája a növények, a talaj és a vízforgalom kapcsolatainak feltárása volt a klímaváltozás tükrében.