Az erdők fontosságára hívta fel a figyelmet az ENSZ Főtitkár

2021. március 05. 07:53
„Magyarország üdvözli az ENSZ főtitkár szavait, melyekkel az erdők fontosságára hívta fel a figyelmet a Vadvilág Napja alkalmából” – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.
Az erdők fontosságára hívta fel a figyelmet az ENSZ Főtitkár

Március 3-án világszerte a vadon élő fajok életlehetőségeinek megóvása állt a figyelem középpontjában. A jeles nap alkalmából kiadott közleményében Antonio Guterres ENSZ főtitkár hangsúlyozta, hogy az erdők megóvása egyúttal a fenntartható fejlődési célok elérésének eszköze is. Éppen ezért felhívta a kormányokat, a gazdasági élet szereplőit és a népeket, hogy növeljék erőfeszítéseiket az erdők és erdei fajok megóvására.

„Magyarország területének egyötödét borítják erdők, így kiemelkedő a szerepük az ország környezeti állapotának alakításában” – mondta az ENSZ felhívására reagálva Zambó Péter államtitkár. „Elkötelezettek vagyunk meglévő erdeink megóvásában és a fával borított területek növelésében. Ezt szolgálja az Agrárminisztérium által két évvel ezelőtt meghirdetett Országfásítási Program, aminek hatására már mintegy 26 ezer hektár új erdő telepítésére nyújtottak be pályázatot a magyar gazdák, az állami erdőgazdaságok pedig több száz hektár erdőt ültettek, és egyre nagyobb területeken alkalmazzák a természetközeli erdőgazdálkodás módszereit” – tájékoztatott Zambó Péter. Hogy az erdők fontosságára a társadalom figyelmét is minél szélesebb körben felhívják, az Agrárminisztérium segíti a mintegy 1500 iskola részvételével április 19-23 között zajló Fenntarthatósági Témahét programjainak megvalósítását, melyek egyik kiemelt témája idén az erdők biodiverzitásban betöltött szerepének bemutatása.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Sikeresen lezajlott az első távoktatási rendszerű erdészeti szakszemélyzeti alapképzés

2019. május 16. 08:08
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezésében eredményesen lezajlott az első, távoktatási rendszerben megtartott erdészeti szakszemélyzeti alapképzés. A május 7-i vizsgaalkalmon az e-learning kurzus mind a 32 résztvevője sikeresen szerepelt.

Ha jön a farkas vagy a medve

2021. január 22. 08:11
Szlovákiából kis számban, de egyre gyakrabban érkeznek hozzánk barnamedvék. Az elmúlt években a Heves és Nógrád megye északi részén tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy a faj megtalálta élőhelyét nálunk, immár folyamatosan jelen van. A farkas pedig egyre stabilabb állományban fordul elő Észak-Magyarországon, de felbukkanhat már az Alföldön éppúgy, mint a Dunántúlon.