Az értékeink rólunk szólnak

2023. szeptember 12. 11:24
Az idei Hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, a legtöbben rendezvényszervezésre, kiadványok, filmek, fotógyűjtemények, honlapok készítésére szerettek volna támogatást kapni.
Az értékeink rólunk szólnak
Az idei hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, jelentette be Nagy István agrárminiszter az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón.
Közel 500 pályázat érkezett a Hungarikum 2023. kiírásra - Hír TV
Az ünnepi téma kapcsán Babits Mihályt idézte a szaktárca vezetője: (A magyarság) legnagyobb szolgálatot akkor teszi a világnak, ha megőrzi nemzeti sajátságait s megmarad annak ami. A magyarság csúcsteljesítményeit, helyi sajátosságait, értékeit összegyűjteni hivatott, 2012-ben megalkotott hungarikum törvény felpezsdítette a helyi életet. Azóta 12 ezer került a listára. Ezek segítik a helyi és nemzeti identitás megőrzését, megismertetésükre, rendezvények szervezésére, kiadványok készítésére szolgál a hungarikum pályázat. Nagy István hangsúlyozta, hogy ezzel mindenki nyer, hiszen az értékeink rólunk szólnak. Egy-egy vidéket fölkeresve a helyi különlegességeket érdemes megkeresni, megkóstolni, mert az sokkal érdekesebb, mint az uniformizált dolgok.
 
A legtöbb pályázat a rendezvényszervezésre, film, honlap, kiadvány készítésére érkezett, a 456 pályázó közül 193 nyert összesen 407 millió forint támogatást.
A magyar kultúra, természeti értékeink vetélkedők kapcsán is megismertethetők, erre a célra 40 millió forint támogatást ad az Agrárminisztérium.
 
Végül az öltözködéskultúra témakörében hat nyertes pályázat, egyéni vállalkozó kap támogatást.
 
Az ő - mai igényeknek megfelelő, de hagyományos motívumokat felhasználó - öltözékeiket jövőre, az augusztus 20-i Folktrend bemutatón láthatja majd a közönség. Ezt már V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos mondta el, és több nyertes pályázatra is felhívta a figyelmet.
Kárpát-medencei regölő találkozót szervez az Iszkázon és Kiscsőszön tevékenykedő Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiskunfélegyházán "Mesél a kertész" címmel elektronikus kiadványt készít a Natura Hungarica Alapítvány, Isaszegen a szlovák kisebbség dalait örökítik meg hangzó kiadványban, Rimóc önkormányzata viseletekről szervez tanórákat, Jászszentandráson helyi motívumokkal díszített utcatáblákat szerelnek föl, Nyárlőrincen helyi termék fesztivált szerveznek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos tudni: az ukrán gabonadömping az egészségre is káros

2023. március 27. 11:33
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is megszólalt.
 
Betiltott szerek
 
Jakab István szerint a magyar társadalomnak meg kell ismernie azt a problémát, amelyet az országban rekedt ukrán gabona okoz, mert azon túl, hogy jelentősen lenyomta az árakat, az emberek egészsége is kockán forog.
 
Azt mondta, hogy Ukrajnában olyan növényvédőszereket alkalmaznak, amelyeket harminc éve kitiltottak az Európai Unió területéről.

Továbbra is támogatjuk a vidéki életszínvonal növelését

2023. november 21. 17:01
Célunk, hogy az előttünk álló időszakban olyan kiváló minőségű projektek szülessenek, amelyek továbbra is elősegítik a vidéken való boldogulás további támogatását – mondta Nagy István agrárminiszter ma Budapesten a LEADER országos értekezletén.