Az értékeink rólunk szólnak

2023. szeptember 12. 11:24
Az idei Hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, a legtöbben rendezvényszervezésre, kiadványok, filmek, fotógyűjtemények, honlapok készítésére szerettek volna támogatást kapni.
Az értékeink rólunk szólnak
Az idei hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, jelentette be Nagy István agrárminiszter az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón.
Közel 500 pályázat érkezett a Hungarikum 2023. kiírásra - Hír TV
Az ünnepi téma kapcsán Babits Mihályt idézte a szaktárca vezetője: (A magyarság) legnagyobb szolgálatot akkor teszi a világnak, ha megőrzi nemzeti sajátságait s megmarad annak ami. A magyarság csúcsteljesítményeit, helyi sajátosságait, értékeit összegyűjteni hivatott, 2012-ben megalkotott hungarikum törvény felpezsdítette a helyi életet. Azóta 12 ezer került a listára. Ezek segítik a helyi és nemzeti identitás megőrzését, megismertetésükre, rendezvények szervezésére, kiadványok készítésére szolgál a hungarikum pályázat. Nagy István hangsúlyozta, hogy ezzel mindenki nyer, hiszen az értékeink rólunk szólnak. Egy-egy vidéket fölkeresve a helyi különlegességeket érdemes megkeresni, megkóstolni, mert az sokkal érdekesebb, mint az uniformizált dolgok.
 
A legtöbb pályázat a rendezvényszervezésre, film, honlap, kiadvány készítésére érkezett, a 456 pályázó közül 193 nyert összesen 407 millió forint támogatást.
A magyar kultúra, természeti értékeink vetélkedők kapcsán is megismertethetők, erre a célra 40 millió forint támogatást ad az Agrárminisztérium.
 
Végül az öltözködéskultúra témakörében hat nyertes pályázat, egyéni vállalkozó kap támogatást.
 
Az ő - mai igényeknek megfelelő, de hagyományos motívumokat felhasználó - öltözékeiket jövőre, az augusztus 20-i Folktrend bemutatón láthatja majd a közönség. Ezt már V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos mondta el, és több nyertes pályázatra is felhívta a figyelmet.
Kárpát-medencei regölő találkozót szervez az Iszkázon és Kiscsőszön tevékenykedő Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiskunfélegyházán "Mesél a kertész" címmel elektronikus kiadványt készít a Natura Hungarica Alapítvány, Isaszegen a szlovák kisebbség dalait örökítik meg hangzó kiadványban, Rimóc önkormányzata viseletekről szervez tanórákat, Jászszentandráson helyi motívumokkal díszített utcatáblákat szerelnek föl, Nyárlőrincen helyi termék fesztivált szerveznek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Egészen különleges fekete lyukat fedeztek fel

2023. augusztus 03. 12:37
Nagy segítség lehet a tudósoknak a fekete lyukak evolúciójának megértéséhez annak az objektumnak a részletekbe menő megismerése, amely szupermasszív volta ellenére meglehetősen könnyű.

A szakszervezeteknek jelentős szerepük van a munkavédelemben

2023. május 16. 16:41
Borhidi Gábor, az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalának Ügyvivője 25 év után lemondott erről a felelősséggel teli megbízatásról. A búcsú azonban nem végleges – feleli Kozák László, a Liga Hírlevél (2023/1) szerkesztőjének kérdésére a munkavédelmi szakértő.