Az EU mezőgazdasági miniszterei az EU Közös Agrárpolitikájának 2020 utáni jövőjéről tanácskoztak

2016. november 17. 08:14
Magyarország elkötelezett abban, hogy 2020 után is erős, versenyképes és ambiciózus Közös Agrárpolitika (KAP) biztosítsa az európai, így a magyar gazdák boldogulását – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a brüsszeli tanácskozást követően.
 

A tárcavezető az uniós mezőgazdasági miniszterek többségével egyetértésben kiállt amellett, hogy a KAP költségvetését a jövőben is legalább a jelenlegi szinten kell megtartani. Bármilyen új cél KAP-ba történő beemelése csak a megfelelő többletforrások hozzárendelésével lehetséges - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter, aki kifejtette: egyértelmű, európai szintű jelzést kell adni a gazdáknak, hogy megmarad az EU támogatási rendszere.

Meg kell erősíteni őket abban, hogy változatlanul nagy szükség van a munkájukra, a teljesítményükre, a közjóhoz való hozzájárulásukra, és az általuk megtermelt jó minőségű élelmiszerekre. Fontos, hogy a KAP források kedvezményezettjei továbbra is a gazdák legyenek – mondta Fazekas Sándor.

Kiemelt cél továbbá, hogy a közeljövőben egyszerűsödjenek az agrártámogatások, ez a kérdés évtizedek óta napirenden van uniós szinten, de eddig soha nem sikerült megvalósítani. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta azon meggyőződését, hogy szükséges fenntartani az erős, kétpilléres, megfelelő közösségi forrásokkal támogatott és a migránsválság kezelésének forrásigénye kapcsán nem érintett Közös Agrárpolitikát.

A Közös Agrárpolitikát érintő konkrét jogszabályi javaslatok vitája várhatóan 2018-ban, a 2020 utáni költségvetésé - hivatalos formában - 2017-ben kezdődik majd.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A körforgásos gazdaságra való áttérésről és a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós fellépésről tárgyaltak az EU környezetvédelmi miniszterei

2016. június 22. 08:48
Az uniós országok környezetvédelemért felelős tárcavezetői 2016. június 20-án, Luxemburgban tanácskoztak a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervről, valamint a vadon élő állat- és növényfajok illegális kereskedelmének visszaszorításáráról. A Környezetvédelmi Tanács mindkét témában következtéseket fogadott el.

Egyesületet alapítottak a prezíciós gazdálkodással foglalkozók

2017. augusztus 04. 08:19
A precíziós gazdálkodás hazai alkalmazásának elterjedését és a nemzetközi szervezetek hálózatába való bekapcsolását célozta meg a napokban megalakult Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület.