Az EU újabb törvényjavaslattal kívánja zöldíteni a teherautókat

2024. május 14. 17:07
Brüsszel kibocsátásmentessé tenné a fuvarozást. A teherautóknak emiatt 2040-ig át kell állnia a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra.
 
Az EU újabb törvényjavaslattal kívánja zöldíteni a teherautókat

Az Európai Unió tagországai hétfőn jóváhagyták azt a teherautók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését célzó törvényt, amely előírja, hogy a térségen belül 2040-től értékesített új nehézgépjárművek többségének kibocsátásmentesnek kell lennie.

A törvény 2040-ig az új nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának 90 százalékos csökkentését írja elő. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak sürgősen meg kell növelniük a kibocsátásmentes teherautók eladásait – beleértve az elektromos és hidrogénüzemű járműveket is –, hogy ellensúlyozni tudják a 2040-ben még eladósorban lévő új, robbanómotoros járművek értékesítését.
 
Az európai utakon jelenleg a legtöbb teherautó dízelüzemű, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, illetve a tüdőrákhoz és légzőszervi megbetegedésekhez köthető légszennyezésért leginkább felelősök.
 
A kontinensen ezek a járművek a teljes kibocsátás negyedét termelik, így az uniós törvényhozás drákói szigorral lépne fel velük szemben:
  • a tehergépkocsi-gyártóknak 2030-ig 45 százalékkal kell csökkenteniük flottájuk szén-dioxid-kibocsátását – a jelenlegi 30-as cél helyett –, 2035-ig pedig ez 65 százalékra nőne;
  • míg a buszoknak 2030-tól 90 százalékának kibocsátásmentesnek kell lenniük, 2035-re pedig ez 100 százalékra emelkedik.
Az európai autógyártók szövetsége (ACEA) a világ legambiciózusabb politikájának nevezte az EU politikáját, és azt mondta, hogy a célokat csak akkor lehet teljesíteni, ha a kormányok 2030-ig 50 ezer tehergépkocsira alkalmas nyilvános elektromos töltőpont gyors kiépítésével párosítják azokat.
 
Az EU tehergépkocsikra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási politikáját az uniós tagállamok és az Európai Parlament mostanra jóváhagyta, ami azt jelenti, hogy az törvényerőre emelkedhet.
 
Ez annak ellenére történt, hogy a közelmúltban Németország és az autóipart támogató uniós törvényhozók panaszt tettek, mivel azt szerették volna, hogy 2040 után is több belső égésű motorral hajtott tehergépkocsit lehessen értékesíteni, ha azok szén-dioxid-semleges üzemanyaggal működnek. A hétfői szavazáson csak Olaszország, Lengyelország és Szlovákia ellenezte a politikát, míg a Cseh Köztársaság tartózkodott.
 
A Reuters értesülése szerint Németország támogatásának elnyerése érdekében Brüsszel a múlt hónapban kiegészítette a törvényt, amely szerint az Európai Bizottság a jövőben megfontolja olyan szabályok kidolgozását, amelyek a szén-dioxid-semleges üzemanyaggal működő tehergépkocsikat is beszámítják a célkitűzésekbe.
 
forrás: agrotrend.hu / Világgazdaság

 

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Hungarikum-média és a Hungarikum-díjakat

2024. március 22. 14:26
Hét nemzeti érték Hungarikum-díjat, a közmédia két műsora pedig Hungarikum Liget Média-díjat kapott a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, amelyet csütörtökön este rendeztek meg a Veszprémi Petőfi Színházban.

Azonnali béremelésért tüntettek a postások

2023. március 09. 10:34
Azonnali, inflációkövető, január 1-ig visszamenőleges béremelést követelt szombati demonstrációján Budapesten két postai érdekképviselet, majd petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz, írja az MTI.
 
A rendezvényen a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke felháborítónak nevezte, hogy a több mint 24 ezer postai dolgozó fele csak a garantált bérminimumot viszi haza fizetésként, a postahivatalokban pedig szerinte méltatlanok a munkakörülmények.